След сигнал на NOVA Министерството на туризма и КЗП започват проверки

Нова година в хотел фантом. Почивката за няколко семейства в края на годината се превърна в мисия невъзможна, след като се оказа, че къщата за гости, която резервирали, не съществува. Така, вместо почивка в Троянския Балкан за новогодишните празници, потърпевшите останали с празни ръце. Загубили и капарото, което предплатили.

След сигнал на NOVA проверка започват от Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите. От началото на зимния сезон контролните органи проверяват и дали избраните от туристите услуги отговарят на договорените условия в офертите на хотели, хижи и къщи за гости.

СКРИТИ ТАКСИ: 40 лв. на ден за ползване на интернет в хотел на Черноморието

Атрактивната оферта за луксозна вила в Троянския Балкан привлича мъж дни преди да посрещнем 2021 г. Открива я в сайт за безплатни обяви след дълго търсене на свободни къщи за гости за празничните дни. Предпочита да остане анонимен, затова го наричаме Петър.

Според офертата нощувка в луксозната вила „Френчи” в края на годината струва 500 лв. Къщата за гости в близост до Тетевен, Троян и Рибарица разполага с 5 спални, външен топъл басейн, фитнес, сауна, пещ с чеверме и зала за забавления, става ясно още от публикуваната обява. Петър резервира за 3 нощи, за две семейства с 5 деца. Плаща и капаро от 800 лева.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Опасни играчки на пазара

Уговорката била в деня на пътуването да се чакат в Рибарица, откъдето собственикът на вилата да ги заведе до мястото, тъй като къщата нямала точен адрес.

Ден преди новогодишното пътуване, Петър търси връзка със собственика за детайли по настаняването. Уговарят се да се чакат в Рибарица в 11:00 часа. Петър обаче се усъмнява и започва да търси повече информация за вила „Френчи”. От хора в района разбира, че такава къща за гости в Троянския Балкан няма. А след проверка разбира, че капарото е взето от София. Тогава разбира, че е измамен. Така новогодишното пътуване за Петър и семейството му приключва още преди да е започнало.

От Министерството на туризма направиха проверка, която потвърждава, че вилата не съществува.

ИЗМАМНИ ОФЕРТИ: Как хотелска резервация поскъпва двойно?

Петър подава жалба и до полицията в Сливен. За NOVA от там съобщиха, че Криминална полиция вече работи по случая и извършва проверка. След измамата телефонът, оставен в обявата, е изключен. Оставеното име за контакт в офертата е Никола Балевски. Справка в Търговския регистър показва, че той е имал участие във фирма, която се занимава с търговия на дребно, авторемонти, сервизни услуги и търговия с резервни части. Фирмата е създадена през 2016 г. с капитал 10 лв., но година по-късно дяловете са прехвърлени на други две лица. Екип на NOVA потърси Никола на адреса, на който е регистрирано дружеството - в столичния квартал „Младост” 4. Там не откри никого.

Сигнализирахме и Комисията за защита на потребителите.

„Дори и да става въпрос за измама, т.е. за престъпление, а не за нелоялна търговска практика, хората имат право да настояват от разследващите органи, след като открият нарушителя, да получат това, което са платили. В този случай можем да претендираме да си вземем обратно парите, но това е успоредно с отговорността, която това лице, ако бъде заловено, ще понесе в гражданско-правен план”, обясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев на пръв поглед обявата изглежда достоверна. Бърза проверка в интернет показва, че вила „Френчи” е рекламирана в различни сайтове за обяви. Но не и в такива за резервации в туризма. Проверява и автентични ли са снимките.

„Снимката се вижда и в няколко руски сайтове. Къщата се продава като имот в един и същи сайт. Тази вила дори фигурираше в две различни обяви с два различни телефонни номера. Снимките изглеждат като крадени”, обяснява Тулев.

Всеки детайл по обявата е внимателно изпипан, а моментът на публикуването не е случайно избран, категоричен е Тулев – точно преди Нова година, когато ресторантите не работят.

Измамите с фалшиви обяви за резервации в интернет са честа практика, особено в по-малки обекти като апарткомплекси или къщи за гости, разказва експертът в туризма Константин Занков.

Още по темата гледайте във видеото

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.