Това заяви управителят на БНБ в годишния форум на Euromoney

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев участва в дискусия в рамките на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. Заедно с други ръководители от централни банки от региона са били обсъдени различните подходи за присъединяване към еврозоната с фокус върху участието във валутния механизъм (ERM II) и подготовката за приемане на единната валута, съобщиха от БНБ.

Управителят на БНБ: Страната ни има капацитет да решава проблеми в трудни условия

Димитър Радев представи предисторията и стратегическата мотивация на България за включването на българския лев в ERM II като ключова стъпка по пътя към еврото.

„Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото, като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват, че приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес”, заяви Радев.

Управителят на БНБ с високо отличие за Деня на банкера

По думите на управителя на БНБ приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната.

„Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката на страната към еврозоната още преди присъединяването към нея”, подчерта той.

Управителят на БНБ добави, че еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следвало да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефективни институции.

Банковият сектор през 2020 – как се справихме и какво предстои

В хода на дискусията Димитър Радев засегна и въпроси, свързани с членството на България в Банковия съюз, осъществено едновременно с включването в ERM II. Управителят разказа за успешното установяване на тясното сътрудничество на Българската народна банка с Европейската централна банка.

„България участва в Банковия съюз пълноправно със страните от еврозоната. Така практически сме се присъединили към институция на еврозоната още преди въвеждането на еврото”, допълни Радев.

Той сподели, че още първите месеци на участието в Банковия съюз са донесли конкретни ползи, например свързани с надзорния капацитет и разширяване на достъпа до информация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.