По думите му присъединяването на лева към европейския валутен механизъм и на страната ни към Банковия съюз са доказателства за това

„Присъединяването на лева към европейския валутен механизъм и на страната към Банковия съюз е едно забележително постижение, при това в много трудна и мрачна година. Този акт, наред с всичко друго показва, че страната има капацитет да решава сложни стратегически задачи дори при трудни условия". Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за „Неделята на NOVA".

Банковият сектор през 2020 – как се справихме и какво предстои

„Това всъщност е първата стъпка към присъединяване на страната към еврозоната – важна, много трудна стъпка и в една трудна година е забележително постижение”, допълни той.

По думите му това, което е направило правителството и Министерство на финансите, е изиграло изключително важна роля.

БНБ няма да удължава мораториума върху плащането на кредити

„Банковият съюз е първата институция от еврозоната, на която България става пълноправен член с всички произтичащи от това права и отговорности. Имаме достъп до много важна информация, какъвто достъп нямахме преди присъединяването. Вземането на информирани решения по повод на банковия съюз, е нещо изключително важно”, каза още Димитър Радев. 

Той направи и прогноза за възстановяване на икономиката от кризата в средата на 2022-ра година.

По думите му над 14  хил. фирми и около 95 хил. домакинства са се възползвали от мораториума върху кредитите по време на кризата. Облекчението, което  разсрочва плащанията, не опрощава лихвите по тях, напомня гуверньорът на Българската народна банка.

„Ако говорим за кредитополучателите трябва ясно да кажем, че тези, които са недобросъвестни не могат да се възползват от мораториума. Като недобросъвестни са тези, които преди началото на кризата не са плащали своите задължения повече от три месеца”, посочи той.

Противно на очакванията по време на пандемия  БНБ отчита повишение в кредитите и за бизнеса, и за домакинствата в сравнение с миналата година.

„Най-сериозен ръст бележат ипотечните кредити”, каза още Радев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.