Столичната община ще разполага с 1,884 млрд. лева

Столицата залага рекордно висок бюджет в период на пандемия. В сметката за 2021-а година са разписани 1 милиард и 800 милиона лева.

От общината определят бюджет като оптимистичен. „Съобразяваме се с развитието на епидемичната обстановка, очакването е към лятото сериозно да се подобри обстановката и икономиката да започне възстановяване”, посочи зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Приеха промените за реда за получаване на втора пенсия

Най-много пари ще отидат за образование - малко над 600 милиона лева. Целта е с тези средства да се продължи работата по изграждането на нови и ремонт на стари детски градини, ясли и училища.

„45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. Очакванията са да отворим 185 нови групи в 23 района на София. Едновременно с това проектираме още две нови училища в Район „Студентски” и в „Манастирски ливади” - Запад”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Отпускат 129 млн. лв. за борбата с COVID-19 и за здравната система по нова мярка

Приоритет остава и борбата с мръсния въздух и разширяването на столичното метро. „Осигуряваме общо 172,5 млн. лева за довършване на първите участъци от третата метролиния. Нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея”, добави столичният кмет.  

Очаква се след обществено обсъждане и редица представяния бюджетът да влезе в сила от 15 януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.