Днес той ще положи клетва като 46-я президент на САЩ

Днес встъпва в длъжност 46-ят президент на САЩ Джо Байдън. Редакция "ТАСС-ДОСИЕ" подготви преглед на предизборните му обещания, предава БТА.

Промишленост, инфраструктура, данъци

Джо Байдън се обявява за връщане на производството на територията на САЩ. Неговият план "Купувай американското" предлага да се отпуснат 400 милиарда долара за насърчаване на промишлеността и 300 милиарда долара за изследвания и разработка на нови технологии, включително електромобили и мрежи 5G. Според различни оценки при осъществяването на този план ще бъдат създадени над 1 милион работни места.
По време на изборната кампания той заяви, че "ще настоява корпорациите и най-богатите американци да платят своя справедлив дял". Той смята по-специално да вдигне корпоративния данък от 21 на 28%, максималния данък върху дохода от 37 на 39,6% и да не увеличава данъците за граждани, печелещи под 400 000 долара годишно.

СНИМКИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА КЛЕТВАТА НА БАЙДЪН ВИЖТЕ ТУК

Миграционна политика

Програмата на Байдън предвижда "хуманна миграционна политика", по-специално облекчена процедура за получаване на гражданство за 12 милиона нелегални имигранти и връщане на програмата, защитаваща от депортиране децата на имигранти (приета през 2012 и отменена през 2017 г.). Той смята да предостави на тези деца правото да получават федерална помощ в сферите на здравеопазването и образованието. Предлага да се увеличи годишният таван за прием на бежанци от 15 000 на 125 000, да се премахнат центровете за настаняване на нелегални имигранти и в течение на 4 години да се отпуснат 4 милиарда долара като помощи за страните от Централна Америка, откъдето идва основният приток от бежанци в САЩ. Освен това заяви, че ще спре изграждането на стената по границата с Мексико.

Здравеопазване

След встъпването си в длъжност Байдън обещава реформи, разширяващи обхвата и достъпността на медицинските грижи. Той подкрепя програмата за задължително медицинско осигуряване на всички граждани на САЩ, приета от администрацията на Барак Обама през 2010 г. (известна като "Обамакеър" и влязла в сила през 2014 г.), и смята да поправи някои пропуски в нея. Той планира да намали минималната възраст за получаване на медицинска застраховка за хора в напреднала възраст чрез програмата "Медикеър" от 65 на 60 години и да предостави на имигрантите достъп до нея. Освен това Байдън предлага да даде на американците избор между държавно и частно осигуряване, обещава да ограничи поскъпването на лекарствата, включително чрез въвеждане на глоби за фармацевтични компании, повишаващи прекомерно цените на продукцията си. Той смята този план за преходен, а като крайна цел на здравната реформа предвижда премахване на частното осигуряване. Обявява се за подновяване на вноските на САЩ в Световната здравна организация и за отмяна на процедурата по излизане на САЩ от състава й (членството на страната в СЗО ще изтече през юли 2021 г.).

Образование

В образователната сфера той обещава да увеличи средствата за държавните училища и да намали помощта за частните учебни заведения. Предлага по-специално инвестиции в училищата с голям процент деца от малоимотни семейства и с голям дял ученици от расови и етнически малцинства. Освен това планът му предвижда безплатно образование в държавни висши учебни заведения за младежи от семейства с годишен доход под 125 000 долара и премахване на лихвите по студентските заеми за хора с такъв доход.

Притежаване на оръжие, реформа на полицията

Байдън планира по-ограничен достъп до покупка на оръжие и по-строги проверки на собствениците, забрана за продажби на огнестрелни оръжия и боеприпаси онлайн, забрана за продажби на щурмови оръжия и програма за изкупуване на такива оръжия от населението. Той смята да забрани на щатските власти използването на федерални средства за обучение по стрелба на учители от училищата (каквито програми има в някои щати).
Той обещава по-строг федерален надзор върху щатската полиция, забрана полицаите да използват задушаващи хватки при задържане и смята да осъществи радикална реформа на правоохранителните органи, която да въведе единни федерални стандарти за използване на сила и да отнеме част от имунитета на полицаите. Обявява се против намаляването на бюджета на полицията и планира да се отпуснат за реформата й 300 милиона долара.

Климатичните промени

Байдън обещава да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата, което страната напусна през управлението на Тръмп (2017 г.), и да забрани добива на газ чрез хидравлично разбиване на шистовите пластове в нови находища. Той предвижда да инвестира за 4 години 2 трилиона долара в екологично чисти енергоизточници, да изведе САЩ на челни позиции на пазара за електромобили, изцяло да се откаже от въглеродните емисии до 2035 г., а до 2050 г. да постигне нулеви емисии.

Борба с COVID-19

Байдън смята да въведе безплатно общонационално тестване за коронавируса и проследяване на контактите, юридически да задължи всички граждани да носят маски с цел да се предотврати разпространението на новия патоген. Според него контролът по спазването на тези мерки трябва да е функция на федералните, а не на щатските власти. Той е готов повторно да затвори икономиката на страната, ако това бъде нужно за спиране на пандемията.

Външна политика и сигурност

По време на изборната кампания Байдън заявяваше, че е необходимо "страната да не води войни и войските да се върнат в родината". Той обеща да възстанови отношенията на САЩ с партньорите им в НАТО, да засили влиянието на Вашингтон в Източна Европа. Той заявява, че САЩ може да се върнат в ядрената сделка с Иран (от която излязоха през 2018 г.) и смята да издейства денуклеаризация на Северна Корея. Същевременно заявява, че няма да се среща с Ким Чен-ун без предварителни условия, а стратегията на администрацията му ще предполага използване на санкционен натиск, който да подтикне Пхенян към преговори. Байдън защитава идеята за "твърди мерки" спрямо Китай и го заплашва с икономически санкции "заради агресивните му действия в Хонконг, Тайван и Южнокитайско море".
Той не предвижда да отмени решението на Доналд Тръмп за прехвърляне на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, но заяви, че планира откриване на американско посолство в Източен Ерусалим с цел взаимодействие с палестинците.
Обявява се против излизането на САЩ от международни споразумения и организации, предвижда изцяло да преразгледа политиката на Тръмп в тази насока.

Отношенията с Русия

Външнополитическата програма на Байдън включва засилване на натиска върху Русия. Той осъжда "агресията" на Русия в Крим и призовава да се върне "на Киев контролът над окупираните територии". Обвинява Русия, че се меси в американския изборен процес. В сферата на разоръжаването се изказва за продължаване на договора Нов СТАРТ и за връщане към договора за ракетите със среден и малък обсег (САЩ го напуснаха през август 2019 г.).

Очаквайте церемонията по предаването на властта - в специалното студио на NOVA "Клетвата на Байдън" от 17:30 ч. Най-горещите анализи и коментари - на живо от Вашингтон и студиото ни в София.

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ

НА ЖИВО: Доналд Тръмп напуска Белия дом

Байдън ще призове за единство на американците в речта си на 20 януари

Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден като президент

ПЪРВИТЕ КУЧЕТА: Мейджър и Чамп влизат днес в Белия дом (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА