Защо първи полага клетва вицепрезидентът

Вече повече от 80 години американският президент встъпва в длъжност винаги на датата 20 януари. Допреди 1937 г. обаче това се случва на 4 март - денят, в който по конституция новото правителство започвало работа. Идвайки на власт през 1933 г. обаче, Франклин Рузвелт решава, че чакането до 4 март е твърде дълго и предлага 20-тата поправка на Конституцията, която да изтегли по-рано, както датата за встъпване в длъжност на президента, така и за първия работен ден на Конгреса - респективно 20 и 3 януари. Така, преходният период след изборите през ноември се съкращава от четири на два месеца.

Така наречената церемония по инаугурация на американския държавен глава отдавна включва много повече от стандартната клетва с ръка върху Библията. Към днешна дата това е празник за американците, ден, в който те слушат за величието и могъществото на историята и нацията. Събитието се провежда на открито, пред хората, които са избрали своя президент, и винаги в присъствието на трите власти. Новият държавен глава, тоест, изпълнителната власт, полага клетва пред сградата на законодателната - Капитолия. А клетвата се приема от върховния съдия на САЩ.

Церемонията започва в 11:30. Първо клетва полага вицепрезидентът, за да може да е встъпил в длъжност, ако междувременно нещо се случи на избрания за президент. Държавният глава полага клетва точно на обяд. Изнася реч, прочита се молитва, зазвучава химнът и се отправя поздрав към представителите на армията. Самото слово, което произнася новият лидер, е ключов момент, защото в него се излагат основните идеи, приоритети и посоката, в която ще се движи управлението.

Цялата история на церемонията гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.