Темата коментираха бившите външни министри Надежда Нейнски и Соломон Паси

„Има сблъсък на две житейски и политически философии, представители на които са Тръмп и Байдън. На Америка и предстои, преди да изпълни заявката на Байдън, която направи -  че се завръща, първо да се помири и да намери пътя към тези две полярни позиции”, заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в ефира на NOVA.

СНИМКИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА КЛЕТВАТА ВИЖТЕ ТУК

Тя смята, че пред Байдън и неговия екип стои огромна отговорност – да проведе дебата в демократическата партия, в която има две крила – едното на традиционния либерализам и другото – на радикалните либерали.

 

 

„Едните казват, че свободата е висша ценност, за другите може да се направи компромис с човешките права. Тук е въпросът какво е свободата, къде започва и къде свършва тя? Това е много голям дебат и то не само за Америка”, смята Нейнски.

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ

Според Соломон Паси все пак Тръмп има постижения, които трябва да бъдат споменати. Първото от тях, което бившият външен министър посочи, е по отношение на Китай и 5G. Другото е по отношение на Близкия Изток и преместването на посолството. Надежда Нейнски смята, че Байдън ще продължи тази политика и я определи като правилна.

"Тези няколко емблематични хода на Тръмп в Близкия Изток са голям урок за Европа. Много често си задаваме въпроса защо ЕС отсъства от тази политика. Европа е единственият голям играч, който не се меси и в Северна Корея. Тръмп поне опита там, за разлика от ЕС. Байдън ще се отличава от Тръмп по отношение на трансатлантическия мост", смята Паси.

Доналд Тръмп напуска Белия дом

Според Надежда Нейнски Трансатлантическата връзка е изключително важна.

„Аз винаги съм била на мнение, че Европа и Америка трябва да си партнират. В тази връзка искам да отбележа нещо, което ще бъде очевидно приоритет за екипа на Байдън – енергийната диверсификация. Държавният секретар Бинг също каза, че интерконектор между България и Гърция е от изключително значение и ще промени политиката не само у нас, но и на Балканите”, смята тя.

Байдън ще призове за единство на американците в речта си на 20 януари

Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден като президент

ПЪРВИТЕ КУЧЕТА: Мейджър и Чамп влизат днес в Белия дом (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.