Изкуственият интелект задължително трябва да бъде контролиран от човека

"Роботите и този тип технологии са внедрявани още преди COVID-19, но през последната година това се засили, а има сфери, където човешкият труд е изцяло заменен. Коронавирусът създаде предпоставки за роботизация и дигитализация", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Мариана Тодорова, учен футуролог от БАН. 

"Изкуственият интелект задължително трябва да бъде контролиран от човека. Част от технологичната общност отрича всякакви регулации. Изкуственият интелект, за да се развие и напредне, той трябва да се обучава, а това става на базата на голяма база данни, това става с информация, която е чувствителна", добави още гостът.

"Човечеството няма единно мнение по това какво е морално и етично. Трябва да се направи една минимална рамка за това, което е недупостимо да се прави, и тогава да бъде обучаван изкуствения интелект", смята ученият.

Роботите застрашават милиони работни места по света

Д-р Тодорова информира, че Европа иска да се забрани производството на роботи, които могат да убиват, докато в САЩ позицията е много по-смекчена. Стига се до въпроса трябва ли да се допусне контрол на изкуствен интелект върху ядрено оръжие. "Ирационалността и човешката чувствителност няма как да бъде част от робот и изкуствен разум", категорична е тя.

Руснаците роботизират новия си танк

Футурулогът разясни и каква е системата за социален рейтинг, която се прилага отскоро в Китай. "Тя е система на тотално наблюдение, най-тревожното е, че човешките постъпки се обобщават. Когато има такива системи за наблюдение, се наблюдават и деца в училище. Целта е да се получи саморегулиращ се идеален човек".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.