Не са съгласни да отворят за посетители на 1 март

Нов протест срещу мерки заради COVID-19 в центъра на София! Собственици на ресторанти и заведения се събраха заради решението на властта да разреши работата им от първи март, а не от началото на февруари, както те настояват. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Под надслов „Марш към свободата“ ресторантьорите  излязоха на жълтите павета.  Те не са съгласни със заповедта на министъра на здравеопазването, според която заведенията могат да отворят врати от 1 март, с изключение на  баровете и дискотеките. Тяхното искане е да започнат работа месец по-рано, а именно още от 1 февруари, при спазване на ограниченията и капацитет до 50 %. Към недоволството се присъединиха  и представители на казина, детски центрове, диджеи и фотографи.  Протестиращите поискаха  и оставката на здравния министър. 

Венцислав Ефтимов е собственик на заведение, за да вдигне шум на жълтите павета, идва чак от Свищов.

„Не може едно заведение с хотел до мен да работи, а аз да съм опасен. А те да не са опасни! Правят ни на луди! Въобще не ме питайте колко лева съм на загуба”, каза той. Венцислав добави, че все още не е получил компенсация от държавата за периода, в който ресторантът му е затворен. Към недоволството се  присъединиха и работещи в казина и детски клубове.

Според властта отварянето на заведенията в този момент би било твърде рисково.

Проф. Ангелов за ресторантьорите: За проявен разум ли протестират?

„Сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е? Ето, отпускаме, отпускаме, отпускаме, докато параметрите са тези. Ясно го обясних. Кой както иска - така да го разбере. Разбираме ги и тях, затова и социалното министерство, и икономиката толкова мерки за подкрепа въведоха”, заяви премиерът Борисов.

Здравните власти и част от бранша се разбраха кога отварят заведенията

„Уверихме колегите от асоциациите, които днес протестират, че до края на този месец те ще си получат парите по начина, по който са обещани от правителството. Това вече се случва. Не мога да разбера логиката на този протест. Те протестират за какво? За проявен разум от министъра на здравеопазването? А ако проявя безразсъдство, какво ще ми поискат?”, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

В Шумен също имаше протест на недоволни служители на заведения. Те се събраха пред сградата на Областната администрация.

Протестиращите настояват ресторанти и кафенета да отворят врати още на 1 февруари. Ресторантьорите се оплакаха и че не са получили обезщетения от държавата заради затварянето на бизнесите си.

 

 

„Ако не може да работим и ситуацията не го позволява, искаме самите мерки да бъдат преразгледани, да бъдат много по-адекватни, отколкото тези прословути 24 лева, които почти всички колеги са получили само за един ден за ноември месец”, каза един от тях.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Ресторантьорите са категорични, че протестно отваряне на заведенията на първи февруари ще има.

В социалните мрежи се появи видео, в което Валери Симеонов се показва на прозореца на Народното събрание и вдига пръст. Веднага се появи версия, че е показал среден пръст на протестиращите. Пред NOVA лидерът на НФСБ потвърди, че на видеото наистина е той. Но вдига показалец към главата си, за да попита протестиращите къде им е акълът, след като той подкрепя протеста им.

 

 

„Правосъдие за всеки” също проведоха редовния си протест пред Съдебната палата в София.  Основното им искане е оставка на главния прокурор Иван Гешев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.