Осигурен е обходен маршрут

Срутище затвори част от Искърското дефиле. Над 2000 кубика скална маса се срутиха снощи в района на село Елисейна. Опитите за разчистване на терена продължават.

Падналата скална маса почти откъсна жителите на селото от света. Пред камерата на NOVA местните разказаха, че няма да бъдат изненадани, ако някой ден останат блокирани.

"Ние пътуваме с влака, но учениците пътуват с автобус и днес не отидоха на училище”, разказа Людмила, жител на селото.

 

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При срутището няма пострадали. Според Пътната агенция не е имало как да се предвиди, че скалите ще поддадат.  

„Защо се случва едно срутище – силно изветрели ерозирали скали в комбинация с преовлажнена почва и пропили води след леко размразяване“, обясни директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков. 

 

На този етап било трудно да се каже кога точно пътят ще бъде изчистен. Почти през целия ден алпинисти обрушваха скалния масив. Това е задължително условие преди да започнат укрепителните процедури.  

Зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски увери, че действията по разчистване на участъка са предприети от рано сутринта.

„Още през нощта е направена организацията от Агенция „Пътна инфраструктура”. Координирани са действията между всички институции и обходните маршрути, по които жителите на Елисейна ще трябва да пътуват”, каза Комитски.

Опасно свлачище на пътя за Банско (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

„Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите”, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

Осем специализирани машини премахват по-малките скални късове под надзора на геолози и експерти, така че да не се предизвикат допълнителни срутвания. Включена е и техника.

СВЛАЧИЩЕ КРАЙ БЛАГОЕВГРАД: Скали и пръст повредиха сграда

Експертите са категорични, че подобни срутища се случват внезапно и често са следствие от проливни дъждове.

„Водата навлиза в пукнатините и замръзва. Това създава голям натиск върху стените”, поясни проф. Стефчо Стойчев.  

„Скалите са изключително напукани, такъв е районът”, твърди геологът Кирил Викторов.  

Очаква се разчистването на пътя да отнеме поне 4-5 дни.

 

Репортери: Румяна Попова, Запрян Запрянов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.