Министърът на труда и социалната политика говори пред Диана Найденова в "Карай направо"

„Със сигурност парите никога не стигат на никого и 24 лева не се виждат достатъчни и те не са достатъчни, но те са два пъти обезщетението за безработица. Ако в момента тези хора бяха останали без работа, бяха съкратени – те щяха да получават 12 лева на борсата. Запазвайки своята работа, те имаха възможност да получат два пъти повече пари, отколкото е обезщетението за безработица”. Това заяви в предаването „Карай направо” социалният министър Деница Сачева.

По думите й благодарение на преговорите с браншови организации, работодатели и синдикати е постигнато споразумение 75 процента от възнаграждението да се изплаща за януари и февруари, а на практика това е на 100 процента от заплатата, която получават служителите.

Борисов: Стараем се всички сектори да заработят максимално бързо

„Има лек ръст на безработицата през януари. През декември тя е била 6,7 на сто, а в момента е 7 процента. Един от факторите за нарастването на процента безработни са затворените бизнеси, които не могат да се преструктурират или не виждат перспектива през следващите месеци, заради което освобождават хората си”, посочи социалният министър.

Обхватът на мярката 80 на 20 заради COVID кризата ще бъде разширен. В началото на април правителството ще обяви и новите сектори, които ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа. До момента са включени хотели, ресторанти, транспорт и туризъм. А пенсионерите с най-ниски доходи също ще бъдат подпомогнати заради пандемията.

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева и през април

"Вероятно още в края на март ще можем да подпомогнем около 392 000 пенсионери с тези 120 лева за хранителни продукти. Така, че една голяма група хора ще се чувства директно подкрепена. Това, освен онези 50 лв.", обясни министърът.

Тя подчерта, че мярката ще важи за хора, които взимат пенсия от 300,01 лв. до 369 лв., колкото е линията на бедност.

„Това, което планираме за мярката 60 на 40, е вероятно тя да бъде модифицирана и да може да окрупни с мярката 80 на 20”, подчерта Сачева и допълни, че това ще позволи тя да бъде по-таргетирана за конкретни бизнеси. Това означава най-засегнатите бизнеси да могат да получат най-голям процент подкрепа.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.