Те ще подават документи за явяване на парламентарния вот

Започна регистрацията на партиите в Централната избирателна комисия. От днес всяка партия или коалиция може да подава документи за явяване на парламентарния вот на 4 април.

Най-нетърпеливи за регистрация в ЦИК се оказаха от коалиция „Демократична България”. В продължение на 24 часа те даваха дежурства пред вратите на ЦИК, за да подадат първи документи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„За да покажем, че сме много сериозно мобилизирани и мотивирани да участваме на тези избори, защото искаме промяна”, обясни Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

 

 

От коалицията тръгват към вота на 4 април с основна цел – „обръщане на посоката на развитие на страната”. Сред приоритетите им са и съдебна реформа, промяна в икономиката и електронно управление. Затова и от „Демократична България” са си направили тест пред ЦИК.

„Внесохме 9999 подписа, защото това е максимумът, който може да е регистриран. От тях 4 бяха електронни, защото искахме да пробваме дали електронното управление е достигнало до ЦИК. Комисията не ги прие. България здраво стои в 19 век, в хартиената епоха”, коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”.

За съдебна реформа и нови политики за българите зад граница ще се борят и от „Републиканци за България”, които също използваха първите минути от процедурата по регистрация.

„Ние тръгваме със сериозни намерения да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания”, заяви Цветан Цветанов, председател на „Републиканци за България”.

От следващата седмица от партията ще започнат онлайн представяне на приоритетите им по сектори, но ще залагат и на срещи с избиратели.

Междувременно стана ясно, че на вота на 4-ти април БСП ще се яви във формата на досегашната коалиция от партии под името „БСП лява България”.

Процедурата по регистрацията на партиите и коалициите за парламентарните избори продължава до  17 февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.