Поклон пред паметта на Апостола!

България чества 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Церемонии в памет на Апостола на свободата се проведоха днес в цялата страна.

В София хора поднесоха венци и цветя пред Паметника на Левски. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В родния му град Карлово имаше възпоменателна церемония. Тя се проведе на площад „Васил Левски“. На нея слово произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това имаше митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.  

 

 

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата имаше и в Ловеч.

Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал „Вароша”, където Апостола основава първия революционен комитет бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ беше представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“. От 17:30 часа в храм „Успение Богородично“ беше отслужена панихида за Апостола.

Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново беше почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет, носещ името на Апостола, Каракачанов връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“.

„Караул на паметта” организираха днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. В нея се включиха над 50 гимназисти, които се бяха подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР