Днес там ще бъде открит паметник на Апостола

Днес в столичния квартал „Враждебна” ще бъде открит паметник на Васил Левски. Местните хора разказват историята за създаването му – някога там се е издигал Вълчовия или Лучов хан – едно от скривалищата на Апостола.

България се прекланя пред подвига на Апостола

През 50-те години на миналия век сградата е съборена. Днес наследниците на бай Вълчо искат да оставят следа за съществуването му. За премеждията на Васил Левски из някогашното село Враждебна разказват Василена Гръбчева и опрераторът Георги Георгиев.

 

 

„Иди у Лучовия хан у Враждебна и чакай, докато се завърне Дякона” - думи на отец Генадий, някога игумен на Дряновския манастир. Едно от свидетелствата за Васил Левски, които се предават от поколения на поколения във Враждебна.

СПОР ЗА ДАТАТА: Гибелта на Апостола - на 18-ти или на 19-ти февруари?

Ханът на Бай Вълчо се е намирал на пътя от София за Орхание (днес Ботевград).

„Той е построен през 60-те години на 19-и век от Вълчо Йончев, един от прадядовците на баща ми. Човек, който е живял във Влашко, днешна Румъния и оттам се познава с Васил Левски. Това е една от причините Левски да е отсядал в хана тук, което е описано поне на две места в неговите тефтери”, разказва Пламен Младенов – наследник на Вълчо Йончев.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.