Историци обясняват промяната с грешка в миналото

Ново разделение в обществото относно това кога да се почита паметта на Васил Левски.  Историците са категорични – на 18-ти, а не на 19-ти февруари. Причината –грешка в миналото, която изследователи на апостола на свободата се опитват да поправят.

Отбелязваме 148 г. от гибелта на Васил Левски (ВИДЕО+СНИМКИ)

Велико Търново – това е градът, от където тръгва идеята датата 18-ти февруари да се наложи, като правилната за почитане паметта на  Васил Левски. А не 19 февруари.

„Става дума за една лоша традиция, а лошите традиция трябва да бъдат коригирани. Това е груба грешка, която трябва да бъде поправена”, смята проф. Петко Петков – историк във ВТУ „Св Св. Кирил и Методий“.

В ПАМЕТ НА АПОСТОЛА: Украсиха теснолинейката с лика на Левски (СНИМКИ)

Така днес във Велико Търново беше почетена паметта на революционера във военният университет, носещ неговото име. За вицепремиера Красимир Каракачанов спорът за точната дата е излишен, но въпреки това той избра 18-ти февруари, за да отбележи 148-ата година от гибелта на Апостола.

„Кога е точната дата, един ден науката ще отчете. Дали 18-ти или 19-ти. За мен това не е имало значение. Да оставим историците да спорят. Важното е друго – как прочитаме Левски, а не, как го почитаме”, смята той.

Ученици от 2 клас направиха биографична книга за Левски (СНИМКА)

„Исторически верният факт е, че по нов стил датата 6 февруари е 18-ти. Доказан и безспорен е. Има хора, които от всичко правят проблем и не искат да последват примера на историческата столица Велико Търново”, каза още проф. Петков.

Освен във военното училище, паметен ритуал имаше и в центъра на Велико Търново, където е единственият паметник на Левски, на който той е пленен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.