Честванията имаше в цялата страна

България се прекланя пред Васил Левски! Отбелязваме 148 години от обесването на Апостола на свободата! Тържествените церемонии в памет на Апостола бяха белязани от мерките срещу коронавируса. Но това не попречи България да се преклони пред делото на Васил Левски - един от най- ярките символи на стремежа ни към свободата. През целия ден признателни българи поднасяха цветя и венци пред мемориалите на Левски.  А на лобното му място в София се проведе гвардейска церемония и беше запален жертвен огън.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Без шествия и струпвания заради пандемията, но все пак с възпоменателна церемония. В нея участваха само гвардейски части, които поднесоха венци и цветя. В памет на Апостола на Свободата, в храм „Света София“ беше отслужена панихида. Последвана от камбанен звън.

През целия ден паметникът на Дякона беше обсипван с цветя. Още от ранни зори Захари очаква момента, в който ще донесе цвете в памет на Левски. Разказал за делото му и на малката си сестричка Ема. За тези деца, въпросът кой е Апостолът на свободата има ясен отговор

Отбелязваме 148 г. от гибелта на Васил Левски (ВИДЕО+СНИМКИ)

 „Той е идеал, образ на цяла една революция, която българите се опитват да запазят за младите поколения”, казва 13-годишната Анриета от 159 ОУ „Васил Левски".

Някои от тях научават за Дякон Левски от родителите си, а други - от учителите.

Пандемията отмени официалните речи пред паметника на Апостола, но политиците преклониха глава пред делото му.

„За съжаление, 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но става въпрос са вътрешната ни свобода – доколко сме силни; доколко наистина народното дело е преди всичко така, както той ни завеща; доколко сме допуснали да ни управляват достойни българи, така че да бъдем равни с европейските народи. Имаме още много какво да желаем в тази посока и много да работим. Сега всеки от нас трябва да направи своя равносметка. Живеем във времена, в които много зависи накъде и как ще тръгне България”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Наистина смятам, че всички думи ще са слаби, така че нека да усетим чувствата, да сведем глава и да почетем паметта на Апостола”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Двамата първи мъже в държавата също почетоха паметта на Апостола с постове в социалните мрежи.

В личния си профил във Facebook премиерът Бойко Борисов написа: „Дела трябват, а не думи". Поклон!”.

Президентът Румен Радев също публикува пост с думите: „Времето е в нас и ние сме във времето – е рекъл Апостолът. То нас обръща и ние него обръщаме. Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето”.

СПОР ЗА ДАТАТА: Гибелта на Апостола - на 18-ти или на 19-ти февруари?

Церемонии днес има на много места в страната.

В Бургас пред бюст-паметника на Апостола в двора на профилираната гимназия за чужди езици, носеща името на Васил Левски, ученици изнесоха рецитал, посветен на делото му. Те отдадоха почит с поднасяне на венци и цветя пред паметника.

В Карлово - родният град на Апостола, годишнината от гибелта му беше отбелязана с митинг-поклонение на едноименния площад.  Въпреки COVID пандемията стотици се включиха и в шествието до родната му къща. А рано сутринта в църквата, в която е бил ръкоположен за дякон, беше отслужена панихида.

За да се поклонят пред подвига и делото на Васил Левски, стотици изпълниха едноименния площад пред паметника на Апостола на свободата в Карлово.

 

 

„Трябва да пазим любовта на Левски към България, както и неговата борбеност. Тази борбеност, която показва, че робът не е просто роб. Той мечтае и се бори за свобода с всички сили. Именно в това е и саможертвата на Левски”, каза Стефан Караиванов, който е един от живите наследници на Левски.

Признателността си към героя на България отдаде и почетната рота на карловския гарнизон. Нови четири документа, открити в Османския архив хвърлят светлина върху залавянето на Апостола и последните мигове от живота му.  Един от документите разказва, че турската полиция първоначално залавя негов двойник. Потокът от желаещи да се докоснат до семейното огнище на  Васил Левски не секна през целия ден.

В Ловеч се провежда възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година то е под наслов "148 години безсмъртие".

 

 

Шествието стартира от центъра на града. По неофициална информация в него участват около 2000 факли. Шествието ще премине по централните улици, за да стигне до най-големия паметник на Левски в страната – този в Ловеч.

Всички участници в шествието трябва задължително да носят маски. Заради пандемията те трябва да бъдат на разстояние един от друг. Това е и причината шествието да бъде километрично.

Репортери: Анна Ангелова, Благой Бекриев, Цеца Алексова, Мартин Георгиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.