Новите боляри отварят къщи за гости, пекарни, магазини

Нови и нови жители се появяват в България. Случва се и сега, въпреки пандемията. А районът на Велико Търново е най-предпочитан от англичани. В някои села около града дори вече има повече чужденци, отколкото българи. С новите боляри ни срещат Виктория Бояджиева и операторът Севдалин Шилигаров.

"Вий Ти" – така чужденците наричат Велико Търново. Идва от абревиатурата на града на английски. Вече дори има онлайн медия „VT Today”, която е специално за стотиците, а може би и хиляди хора от цял свят, който не са израснали с майчин език български.

Да избереш България: Янина Миклашевич, която вече три години живее в монтанското село Мокреш

Основател на сайта е Анди Тървър – англичанин, който преди 14 години продал бизнеса си за разпространение на електроника на Острова и се преместил тук.

Чужденците отварят къщи за гости, пекарни, магазини. Някои се усъвършенстват в стари български занаяти – строят къщи от кирпич, плетат нашенски чорапи и ги продават. Или пък реконструират старите къщи и правят британски барове. В повечето случаи бизнесът им е свързан именно с туризма и другите чужденци.

ДА ИЗБЕРЕШ БЪЛГАРИЯ: Ави Бенеди, който написа песен за Карди Би

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.