Проблемът е във Великотърновско

Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновско село. Проблемът е от 3 години и има отпуснати средства за укрепване. Фирмата, спечелила поръчката, вече седми месец не върши нищо, а е трябвало да приключила за …60 календарни дни. Или преди почти половин година. А свлачището се разраства.

Ремзие Чаушева живее точно над свлачището в село Калайджии. От месеци наблюдава, как процесът приближава дома й, а никой нищо не върши.

Мъж оцеля по чудо, след като срутище затисна колата му (ВИДЕО)

„Близо е до къщата. Има – няма 50 метра и все подкопава”, обясни Ремзие Чаушева.

Свлачището е започнало да поглъща и основната пътна артерия на селото.

Проектът за укрепването на свлачището е изготвен преди три години. Фирмата, спечелила обществената поръчка за близо 300 000 лева, е от Добрич. Трябвало е да започне работа още през месец август миналата година. Неясно защо е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане готова за два месеца.

„Нещата изостават. Трябва да се действа бързо. Съмнявахме се още първия път като замразиха обекта. Проблемът е в прекъсването на строителните работи. Общо три пъти е спиран. В резултат, на което се получават допълнителни свличания. Най-голямата опасност е прекъсването на улицата”, обясни Богомил Делчев, проектант на обекта.

Къде ще живее семейството, чиято къща беше съборена от свлачище

За нехайството на строителите разказват и жителите, и кметът на селото.

„Техниката, която е доставена, е един счупен багер. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни”, обясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

При пристигането на екипа на NOVA на строителната площадка никой не работеше. Успяхме да събудим единствените двама работници, които бяха във видимо нетрезво състояние. Но каква е тяхната версия за забавяне на строителството?

„Друга бригада е правила това. Ние сега чистим кал и вода – 70-80 см. Чистим с маркуча. До 2-3 седмици стигаме там и ще приключим”, обясни бригадирът Димитър Желязков.

Свързахме се с фирмата-изпълнител. В писмена позиция от там припомниха вече описаната фактология и упрекнаха метеорологичните условия за забавянето. А от община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, заявиха че не са изплащали средства предварително и със сигурност ще има глоби.

„Всички действия при приемане, тогава ще има възможност за удържане на неустойка по неспазване на срока”, обясни Денчо Тодоров, зам.-кмет на Златарица.

Това обаче не успокоява жителите, чиито къщи за застрашени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.