Каретата е елегантна и лека, с удивително сложни и деликатни бронзови украси

При разкопки в Помпей откриха добре запазена карета от първи век. Специалистите предполагат, че тя е използвана за религиозни шествия, посветени на Церера, богинята на плодородието, или Венера, богинята на любовта и красотата. Тя може да е била и сватбена карета на заможно семейство.

Каретата е елегантна и лека, с удивително сложни и деликатни бронзови украси, които са напълно запазени. Има следи и от възглавници, въжета за гирлянди от цветя, дори отпечатъци от два житни класа. Вила ди Чивита Джулиана, където е открита каретата, продължава да изненадва археолозите.  В  Помпей са откривани и други древни карети, но не и толкова богато украсени.  Помпей е залят от лава при изригването на Везувий през 79 г. Вкаменелият град е открит през 1592 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.