От днес вече ресторантите и кафенетата са отворени

От днес вече ресторантите и кафенетата са отворени. Работното време е от 6 часа сутрин до 23 часа вечер, при запълнен до 50% от капацитета на заведението.

„Днес отворихме в 7:30. Започнахме да се подготвяме отрано. Засега имаме клиенти, очакваме и още, когато времето се позатопли и хората излязат в обедна почивка”, обясни управителят на заведение на бул. „Витоша” в София Михаела.

РАЗХЛАБВАТ МЕРКИТЕ: Заведенията отварят врати при строги правила

Тя допълни, че докато обектът не е работил, са успели да запазят своите служители. Засега обаче новоназначени хора няма.

„Успяхме да се възползваме от помощта за 24 лева на ден. Получихме ги за декември. Очакваме за януари, февруари и март. Кандидатствали сме само по две програми”, каза още Михаела. 

Управители на заведение на бул. „Витоша” коментираха, че вече има направени резервации. Те добавиха, че работното време до 23 ч. ще се отрази на посещенията на клиентите, защото ще трябва да приключат консумацията си по-рано.

След месеци пауза: Как ще отворят заведенията?

В Пловдив в емблематичния квартал „Капана” няма опашки от желаещи да пият кафе сутринта. 

„По принцип „Капана” се събужда малко по-късно. Трескаво се подготвяхме през уикенда. В над 90% от заведенията кипеше живот и течаха приготовления. Останалите 10% не издържаха и фалираха”, каза Гаро Узунян.

Той посочи, че загубите са над 30%. 

Репортери: Василена Гръбчева, Благой Бекриев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.