Колко доходоносен може да бъде бизнесът с детското здраве?

Колко доходоносен може да бъде бизнесът с детското здраве? Пореден случай на фондация, която злоупотреби с даренията за болно дете. Оказа се, че 30 процента от събраните средства не са стигнали до Влади от град Перник. Момчето е на 2 години и се лекува от детска церебрална парализа в Турция. Близките са подписали договор без да го прочетат. И въпреки че – всичко изглежда документално уредено – какво казва законът – за дейността на фондациите, за тяхната печалба и отчетността на парите в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS говори адвокат д-р Мария Петрова.

Според юриста всичко от юридическа гледна точка изглежда според буквата на закона. "Проблемът е какви са целите и защо изпитваме нужда помагаме чрез такива фондации? И защо хората не четат документите и не се запознават с правилата. Но макар и законно, е неморално", смята д-р Петрова.

Разследване на NOVA: Защо благотворителна фондация задържа 30% от даренията за болно дете?

"Много хора не получават възможност да се лекуват в чужбина, въпреки че е невъзможно да го направят в България, затова се налага да има фондации. Има казуси с вземане на над 30 процента и заплащане на пари за започване на кампания предварително", заяви гостът.

По нейните думи важно в чия полза са учредени фондациите.

"НАП и НОИ могат да осъществяват контрол върху тях. С учредителните актове трябва да е разписана хипотеза за проследяване на средствата според желанието на дарителит", поясни тя.

Адвокатът сподели, че измамите с фондации могат да подлежат и на наказателна отговорност.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.