Законно ли е това?

2-годишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За събирането на средствата за лечението, родителите разчитат на дарители. Преди месец установяват, че благотворителна фондация възнамерява да задържа 30% от всички събрани за детето пари. Законно ли е това? За печалба или за разходи са предназначени парите? Отговорите потърси Ева Костова.

Всичко започва преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След консултации с лекари, родителите му разбират, че ще трябва да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лечение в София, в началото на миналата година, Влади и майка му заминават за Турция и започват ежедневна рехабилитация.

„Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна, и с играчки, които стимулират умствената активност на децата”, разказа майката Вержиния Георгиева.

ИЗМАМА С ДАРИТЕЛСКИ СМЕТКИ ЗА ДЕЦА В НУЖДА: Говорят част от потърпевшите

За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

„Свързахме се с фондации, направихме Facebook група, която се казва "Бъдеще за Влади"”, разказа лелята на детето Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова" от Перник, където живее семейството, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват кампанията. Последната им такава се провежда под патронажа на кмета на града.

„Всъщност основната ни работа е свързана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се”, каза Катрин Богданова, представител на фондацията.

Родители на болни деца сигнализираха за измама с дарителски сметки (ВИДЕО)

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

„Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли нужда от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е казала, че съм прочела договора и че трябва само да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия начин, за да го изпрати обратно”, обясни лелята на детето.  

„Оставих Влади на рехабилитация, принтирах го и го подписах”, разказа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за благотворителност, казват жените, никоя не проследила условията внимателно и не разбрала, че 30% от получените дарения се задържат от фондацията.

„Вечерта, след като приспах детето, прочетох договора и тогава разбрах. Това е бизнес. Не желая да участваме в това”, сподели Вержиния.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Семейства получават дарения чрез измамни профили

Срещаме се с Поли Иванова - основател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб". Създала я в средата на януари, а кампанията на Влади била втората, с която планирала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

„Аз не съм търсила никого. Те ме потърсиха. И така започна да тече кампанията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предупредили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и т.н. Исках до мен да има човек, с когото да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на сила да работи с мен. Аз съм човекът, който им подаде ръка, а те я отсякоха”, заяви Иванова.

„Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна дейност, трябва да си напълно наясно”, каза Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, кампанията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа процент от поверените й дарения, се обърнахме към Обединението на свободните адвокати.

„От правна гледна точка няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%”, обясни адвокатът Емил Георгиев.

Пропуските, според него, са други.

„Не е уточнен периодът на кампанията. Трябва да се знае все пак колко време тази фондация ще събира средства. Отделно не става ясно дали само за това дете набира пари или и за други”, поясни Георгиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си