Стотици тонове скали, пръст и дървета се откъсват от скат

Ново свлачище затвори пътя Асеновград – Лъки късно снощи. Над 500 кубика скали и земна маса паднаха в района на село Югово. След полунощ едното платно беше разчистено, но тази сутрин свлачището се активизира отново и спря напълно движението.

Свлачище затвори пътя между две села в Пловдивско

През целия ден продължи разчистването на свлачището, което е на площ от около 300 квадратни метра. Тежката техника успя да разчисти едното платно, утре ще се работи по другото. Движението през нощта ще се извършва еднопосочно.

Малко след 20:30 ч. снощи мощен тътен отеква в село Югово. Жителите разбират, че на километър от последните къщи стотици тонове скали, пръст и дървета са се свлекли от ската и са затрупали единствения път към Кръстова гора и град Лъки. В капан и от двете страни на пътя попадат десетки автомобили.

„Имаше по 20 спрели автомобила отпред и отзад, които чакаха. Дойде полиция, дойде тракторът веднага, багерът започна да разчиства”, разказа кметският наместник на Югово Владимир Гаджуров.

Скална маса се срути на пътя Асеновград - Смолян

Хората остават блокирани на пътя за около четири часа. Малко след полунощ тежката техника успява да пробие срутилата се скална маса и да разчисти едното платно за движение на пътя.

На сутринта след оглед се оказва, че над 800 тона скална маса се е срутила. Свлачището е активно и се налага обрушване на ската.

„По наши първоначални наблюдения скалната маса, която се е срутила, е около 500 кубика”, каза техническият ръководител на пътноподдържащата фирма Алберт Гаджалов.

Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път

Свлачището не е провокирано от взривните дейности, които от седмица се извършват за разширяване на пътя, твърдят от строителната фирма.

„Не, в този участък почти не са се извършвали никакви взривове. Много сме далеч от това място”, посочи Гаджалов.

Предстои рисковият участък да бъде обезопасен с подпорна стена и предпазна мрежа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.