144 са номинираните заглавия

"Деца си избират детски книги, това е съвсем естествено, истинските читатели имат право да изразят своя глас и това се случва в "Бисерче вълшебно". Имаме 144 номинирани заглавия, които са разделени в четири възрастови категории. Тези книги са издадени през изминалата пандемична година. Изданията трябва да са издадени за първи път на български език през 2020 година, както и да не са част от учебен материал в някое училище", това каза предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Тя сподели, че това е рекорден брой книги, които дават възможност за голям избор на разнообразни теми за малките читатели.

РАННОТО ДЕТСКО ЧЕТЕНЕ: Как да възпитаме любов към книгите у детето?

Гласуването започва на 11 май, децата могат да гласуват сами за предпочитана книга или с помощта на учители и библиотекари.

Валентина Стоева зяви, че в България няма литературна критика, която да е насочена специално към детските издания и тя се надява критиката да се насочи към този много важен сегмент.

"При нас важи олимпийският принцип, важно е да се участва", каза още тя за самия конкурс.

От наблюденията й децата избират обикновено книги за по-ниска от своята възраст или са с по-кратък текст, а тази година в категорията за най-малките има най-много заглавия. Издателите са се насочили именно към тях.

100 години от рождението на Леда Милева

"Децата имат желание да четат, ако им се дадат точните книги, но подготовката да бъдеш зрял читател започва от утробата и продължава през родителите и детскта градина, започне ли се по-късно, става все по-трудно", заключи Валентина Стоева.

Вижте повече във видеото.