В София организират паметна вечер, посветена на поетесата

На 5 февруари се навършват 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева.

По този повод Столична библиотека заедно с ДА „Архиви“, Българският П.Е.Н. център, Съюзът на българските писатели, Международната фондация „Гео Милев“ и издателство „Захарий Стоянов“ организират паметна вечер, посветена на стогодишнината на Леда Милева. Тя ще се проведе в Американския център на библиотеката, съобщава БГНЕС. Свои спомени за голямата поетеса ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев и родственици на Леда Милева.

Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO (1972-1978), генерален директор на БНТ (1966-1970), Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи.

Сбогувахме се с Леда Милева

„Иска ми се стихотворенията, които пиша, да направят децата мъничко по-умни, по-честни, по-добри. Да им дават сили за борба срещу грозното, за да побеждава красотата… Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“, споделя преди време Леда Милева.

На паметната вечер ще бъде валидирано пощенско-филателното издание на тема: „100 години от рождението на Леда Милева“, което се състои от една пощенска марка и специален пощенски печат. В церемонията по валидиране ще вземат участие главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, роднини на Леда Милева, Юлия Цинзова - директор на Столична библиотека и Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и

Държавна агенция „Архиви" ще представи в Столична библиотека документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика: оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години(февруари 1929).

Ще бъде прожектиран филм за Леда Милева на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.

По-рано през деня ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дългогодишен приятел на малките читатели на Столична библиотека и нейния екип. 

Почина Леда Милева

В Плевен беше почетена 100-годишнината от рождението на известната българска писателка Леда Милева, съобщиха от общината.

Кметът на града Георг Спартански беше гост-четец в детската градина „Гергана". Там той прочете пред децата приказката от Леда Милева „Работна мецана", предава БТА.

На срещата си с малчуганите от група „Слънце" в детската градина, след всяко стихче на римуваната приказка, Спартански добавял обяснения. Накрая беседвал с децата за поуките от творбата.

Инициативата за четенето е реализирана в рамките на педагогическата практика „Утринна приказка" на Министерството на образованието и науката и Регионалното управление по образованието в Плевен.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си