В една детска читалня използват различни техники, за да привлекат интереса на малчуганите

Четенето на книги трябва да е съобразено с възрастта. При най-малките то е интеракция с всички участници. Форматът е не просто игра и забавление, но и развиващ различните сфери на детския мозък. Може ли всъщност едно бебе да бъде привлечено от книжките и как се случва разказваме в "Социална мрежа" по NOVA NEWS от една детска читалня.

Основателят Десислава Алексиева споделя, че учат родителите как да направят четенето забавно и интересно.

Тъй като вниманието на малчуганите се задържа върху книжката само 1-2 минути, специалистите залагат на смяна на дейностите. Има и тиха част, свързана с активно слушане – като при приспиване.

ЗАД МАСКАТА: Педиатърът, автор на първия двуезичен буквар за деца

"Правим нещо и за цялото тяло - развитие на груба моторика и идеята за положението на тялото; взаимодействие с книгата - децата берат плодове от тях, галят нарисуваните котки, гъделичкат кучетата. Така детето свързва действието с текста", обяснява Алексиева.

По думите ѝ се четат и римувани истории, но като цяло няма обучителна ситуация без игра.

За детската читалня се правят предварителни записвания. Осъществяват се и обучения на библиотекари в Смолянско , защото там също се организират групи за четене с деца.

Целия репортаж вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.