„Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират", категоричен е експертът

„Притеснително е, че заболелите от COVID-19 за последното денонощие са над 3 хиляди души. Това категорично показва, че страната ни е в една трета вълна на епидемията”. Това заяви в ефира на „Събуди се” клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

По думите й новите щамове на коронавируса показват непредвидимостта на вируса и сериозността на мерките, които трябва да се вземат – освен ваксинирането, което е в ход не само в страната, но и в други държави по света. „Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират или не могат да го направят по здравословни причини”, категорична е тя.

Тревожен рязък скок на новите случаи на COVID-19 за денонощие

Според нея одобрените до момента ваксини са ефективни срещу новите щамове на COVID-19. „Ваксината на AstraZeneca не е опасна за прилагане при хора над 55-годишна възраст”, посочи професор Мурджева. Клиничният имунолог допълни, че комбинации между две ваксини не трябва да бъдат правени и трябва да се спазват предписанията на компаниите производители.

А от Националния ваксинационен щаб са категорични, че с препаратите срещу ковид 19 хората ще имат защита и срещу все по-разпространяващия се у нас щам от Великобритания. 

 

 

На 11-ти март се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри и четвърта ваксина  - на "Янсен".  "Тази ваксина е показала малко по-слаба ефикасност отколкото информационните РНК ваксини, включително и срещу южноафриканския вариант - около 66%", заяви Мурджева. 

Засега единствената вакасина която дава около 90% защита срещу африканската версия на коронавируса е американският препарат Novavax.  

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК