Разказ за живота в едно почти обезлюдено място

Предизборната кампания започна официално. В следващия месец партиите ще изложат своите програми и ще отправят обещанията си към всички нас. Електоратът е свикнал на всевъзможни обещания, каква част от тях биват изпълнени никой никога не изчислява с точност, но пък състезанието винаги е оспорвано. Решихме да проверим от какво имат нужда хората от село Торбалъжи. Тази история трябваше да е смешна и забавна. В тази история трябваше да си говорим за селото и легендата за неговото име.

„Връзвали, пред магарето, една торба, в която си мислело, че ще изяде нещо, за да може да драпа нагоре по баира”, разказва Светлана Михайлова, PR в Музей на хумора и сатирата – Габрово.

Тази история, обаче, не е смешна. Нито забавна. Нищо, че е свързана с Торбалъжи. „В момента път има, но хора – няма”, допълва с тъга Светлана.

18-годишен рецидивист нападна и ограби възрастна жена (ВИДЕО)

Тя  отговаря за връзките с хора и медии в най-забавното място у нас – Музея на хумора и сатирата в Габрово. Докато се уговаряме за репортажа разбираме, че е израснала в село Торбалъжи, когато там е било красиво и забавно, но сега – реалността била друга.

„Ами то там и магазин няма. Даже, лека му пръст, баща ми беше дежурен по камиончето с хляба. Трябваше да го изчаква на спирката, да вземе хляба и да изчака да го даде на хората. Ако човек иска да е оживено мястото, ще видите и инфраструктурата, трябва най-дребните неща да имаме, като екстри”, спомня си тя.

Борисов: Не делим хората на наши и ваши, помагаме на всички

И, отиваме в Торбалъжи. Още на входа на селото, на автобусната спирка, срещаме 80-годишната Мария Илиева. И тя напуска селото. Идвала само веднъж седмично, за  да наглежда имота си. А е местен жител.

„Няма хора. Няма хора. 13 души живеят в селото. На Торбалъжи е много хубаво, чист въздух, но…няма хора”, заяви Мария Илиева -– жител на с. Торбалъжи.

Проверяваме, дали е така. Обиколихме селото, но… живот - нямаше. Срещахме само един, единствен човек. Данчо Панайотов е считан от местните хора за луд – не за друго, а защото се е прибрал от Англия в Торбалъжи. За постоянно.

Повече гледайте във видеото