За какво съжалява и може ли един убиец да получи прошка?

През 2007 година Сунай Ремзи е млад политически лидер и общински съветник в Силистра. Същата година извършва убийство, за което получава присъда от 20 години.

Излежава присъдата си в Белене, където  е кмет на затвора. Разказвал е истории от затвора в Турция и срещите му с Али Агджа – човекът, който стреля по папа Йоан Павел Втори.

За какво съжалява и може ли един убиец да получи прошка?

На 26-ти март 2007-ма година в Силистра Сунай Ремзи извършва убийство. Жертвата е Марин Маринов. Тялото е намерено от полицията на 27-ми март в едно от заведенията на Ремзи - тогава общински съветник. От разследването става ясно, че Сунай е извършил убийството под влиянието на алкохол, в комбинация с хапчета. Мъжът бяга в Турция където е задържан. Лежи 14 месеца в турски затвор, след това е преместен в затвора в Белене. На 4-ти февруари 2021-ва година е освободен предсрочно с остатък от 2 години, 8 месеца и 12 дни.

Докато е зад решетките на затвора в Турция Сунай се среща с Мехмед Али Агджа – човекът, който през 1981-а година стреля по Папа Йоан Павел Втори. Светият отец е ранен в корема и ръката. След като се възстановява две години след атентата папата посещава Али Агджа в затвора и му прощава. Италианският президент Карло Чампи го помилва по молба на папата.

В затвора в Белене Сунай Ремзи се превръща в едно от най-популярните лица зад решетките. Пише седем книги, поставя пиеси в затвора, приема за своя мисия да мотивира хората зад решетките, че винаги могат да променят бъдещето си след излизането от затвора. От 2010 година е кмет на затвора в Белене, а от 2016 г. – и председател на „Затворническа лига – България“, защитаваща правата на всички лишени от свобода у нас. Казва,че оттук нататък иска да бъде мотиватор, да работи с хора, които са тръгнали по грешния път.

Повече по темата гледайте във видеото