Третата вълна на епидемията ще започне да отслабва в началото на април, прогнозира той

Третата вълна на епидемията ще започне да отслабва в началото на април. Това каза в студиото на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Евроагенцията по лекарствата разследва проблемите с ваксината на AstraZeneca

Според него новата ваксина, одобрена от Брюксел - тази на "Янсен", може да пристигне у нас след средата на следващия месец. Половината от ваксините отиват при личните лекари, но този процент трябва да се увеличи, смята доцент Ангел Кунчев.

„Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани”, заяви Кунчев относно проверяваната партида от ваксините на AstraZeneca.

За нея дойде информация от няколко страни, че има нежелани реакции, сред които и тромбоза. Главният държавен здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера са дошли подобни данни и от Италия.

Кунчев коментира информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран. Здравният инспектор бе категоричен, че няма доказана причинно-следствена връзка между имунизацията и леталния изход.

„За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за странични ефекти. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример: когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия, беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълбите”, разказа доц. Кунчев.

18% от тестваните за COVID-19 у нас са положителни

„Налагат се мерки всеки ден, но много трудно се приемат и спазват. Това обаче няма да ни спре. Ген. Мутафчийски е по-критично настроен, защото в рамките на 24 часа превърна две нови отделения в COVID и те се напълниха. Расте заболеваемостта, расте и смъртността. Засега поне не отбелязваме ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора. Ако съдим само по тях, ще изкривим картината”, смята доц. Кунчев.

Той обясни, че голяма част от заразените в Кюстендил също се лекуват в големите столични болници. Според него, ако се гледа натовареността в областите край София, ще се сметне, че ситуацията не е толкова сериозна. Здравните власти следят случващото се в цялата страна и мерки се налагат само в областите с много висока заболеваемост.  

„Досега трупахме негативи, но как да обясня на хората от едно село в Търговище, че им затваряме училището, когато там няма нито един случай наCOVID-19. Пандемик-умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Мили хора, нито Щабът, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора обаче не разбират това”, заяви доц. Кунчев.

От днес са в сила нови мерки срещу COVID-19

Той сподели, че получава мейли от различни хора, чието мнение е на двата полюса. Според здравния инспектор в този момент е много трудно да се угоди на всички. Пълният локдаун ще повлияе на разпространението на вируса, но факторите били много повече, добави той.

„Разсъждението "правим локдаун – спираме пандемията" не е точно. Да, ограничаваме я. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития, всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта, и то навсякъде. Това започна от Англия, но в момента на Балканите и в Източна Европа случаите са най-много”, подчерта доц. Кунчев.

 

 

"Вирусът няма работно време. Вземаме решения на база на цифрите. Проблемът с ресторантите не е в присъствието на 50% от хората, а с тяхното поведение, което рязко се променя в по-късните часове. Знам, че е неприятно, но поне могат да продължат да работят като заведения, а не като място за забавления. Ясно е, че в момента заведенията работят само като място за хранене, без организиране на празненства", каза още доц. Кунчев.

"Умирането на стълбите на болниците се дължи на други фактори като лоша организация и липса на нормални легла в даден момент. В най-натоварените болници сега половината от капацитета е заделен за пациенти с COVID. Няма никакъв проблем те да станат специализирани болници, но според мен няма да се наложи. Ще успеем да държим нещата под контрол, за да не се стигне дотам. За мен има колебание на стойностите – те не вървят стръмно нагоре. Това ще продължи 2-3 седмици. Трябва да издържим март месец, защото това е върхът на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране“, заяви здравният инспектор.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК