Разказ на 82-годишният Йордан Спасов - един от първите пътни полицаи в България

Таймери, а не радари и син балон вместо дрегер. Това са само част от първите контролни уреди на пътната полиция. И ако сега регистрираните автомобили са над 4 милиона, през 50-те години на миналия век колите у нас са били едва 20 хиляди.  Полицаите буквално са издирвали шофьорите, които нарушават забраните на пътя.

Започва нова полицейска акция на пътя

82-годишният Йордан Спасов е един от първите пътни полицаи в България. 

„Ако трябва да я сравним сега с работата на КАТ, тогава беше екзотика. Ние търсехме да спрем някой нарушител, толкова нарядко беше движението и спокойно”, разказва той.

Най-често нарушителите били спирани и наказвани за неправилно изпреварване и паркиране на забранено място.

Лейтенант Спасов ни разказва и любима случка от 60-те години на миналия век. Разиграва се близо до пешеходна пътека в София.

„Момичета  направиха нарочно нарушението и изчакаха да видят ще издържат ли моите нерви, провокираха ме. Но аз не се подадох, купих карамфили, пресрещнах ги и им дадох цвете. Помолих ги да не правят същото нещо отново”, разказва Спасов.

Не с цветя, а с модерни за времето си уреди започнали да контролират катаджиите в началото на 70-те. За превишена скорост пък се засичало с нещо като таймер.

Повече по темата гледайте във видеото