Спирането на имунизацията с оксфордската ваксина повдигна много въпроси

Старият континент е в очакване на становището на Европейската агенция по лекарствата: безопасно ли е прилагането на оксфордската ваксина. Редица страни в Съюза спряха временно имунизирането с препарата. В България това се случи на 12 март. А дотогава ваксинираните с AstraZeneca у нас са 174 199 души. Има ли опасност да не получат втора доза от препарата? И какви алтернативи биха имали? Мненията на експертите потърси Анна Ангелова.

СЗО препоръчва имунизирането с AstraZeneca да продължи

На 26 февруари  Симеон получава първа доза от AstraZeneca – през т.нар. зелени коридори. Нямал предпочитания с кой препарат да бъде имунизиран. Втора игла очаква да получи в началото на май. А редица проучвания сочат, че колкото повече време мине между първата и втората игла, толкова по-ефективна е имунизацията.

„Ефективността на ваксината е малко над 80%, когато двете дози са приложени през интервал поне 12 седмици, и е по-малка, когато този интервал е 6 седмици – тогава е около 55%”, обясни проф. Радостина Александрова.

Европейската агенция по лекарствата отложи решението си за AstraZeneca

До въпроса ще получат ли ваксинираните и втора доза от AstraZeneca се стигна, след като в Европа беше съобщено за няколко смъртни случая на хора, имунизирани с препарата.

„За целия период на ваксинация, който е започнал в средата на декември, при поставени повече от 92 млн. дози ваксини, на практика са регистрирани около 1650 смъртни случая, но в нито един от тези случаи няма връзка със самата ваксина”, добави проф. Александрова.

Борисов във Виена: Ваксините трябва да се разпределят пропорционално в ЕС (ВИДЕО)

След като ваксинацията с AstraZeneca беше поставена на пауза, част от пациентите на д-р Георги Миндов се отказват от поставяне на каквато и да е ваксина.  Ваксинираните с първа доза от оксфордската ваксина обаче продължават да чакат. А един от големите въпроси остава - ако имунизацията с AstraZeneca не бъде възобновена, възможно ли е поставянето на втора доза от друга ваксина?

„Подобни комбинации към момента не са изпитвани и не се знае как ще се отрази върху имунния отговор, който ваксините предизвикват”, обясни проф. Александрова.

„Има трети вариант – да останем с една доза и да ни се признае това, че имаме изследване от лаборатория за антитела и да имаме право на сертификат”, смята д-р Георги Миндов.