Това показват данните на Единния информационен портал

 4162-ма са новозаразените с коронавирус у нас. Направени са 18 449 PCR теста. 1 555 са новоизлекуваните, а 115 души са изгубили битката с болестта. 689-ма са в интензивно отделение, показват данните на Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в София, Бургас и Варна.

PCR тестовете не хващат френския щам на COVID-19

Междувременно, имунизациите с ваксината на  AstraZeneca продължават и през почивните дни.

Ваксинацията  в столичната болница "Св. Анна" започна още рано сутринта. Записаните за ваксина през днешния ден са 110 души, а кабинетът разполага с достатъчно дози.

"Имаме достатъчно дози за всички пациенти, които искат да се ваксинират. Днес са се записали 110 души. Наблюдава се почти същия интерес, както преди", обясни Ивелина Георгиева, заместник-директор на УМБАЛ "Света Анна" - София.

94% повече заболели с COVID-19 за две седмици

В Бургас обаче желаещите не са толкова много и ваксинационният процес не върви с бързи темпове. Медиците се притесняват, че има опасност флаконите да бъдат похабени.

"Вчера имахме едва 10 желаещи за ваксина. Нямахме записали се хора, които да искат ваксината на AstraZeneca.  Има опасност да бъдат изхабени флаконите. Затова викаме хора, записани за следващите дни", обясни Дарина Стоянова, главна медицинска сестра на КОЦ - Бургас. 

Сред записалите се в елктронната платформа за ваксина е Теодор. Според него повод за притеснения няма. „Майка ми има здравословни проблеми. Баба ми и дядо ми се ваксинираха. Затова реших да се ваксинирам и аз”, сподели той.

В „Св. Анна” се лекуват три деца с коронавирус. Те са в добро състояние и вероятно ще бъдат изписани до няколко дни.

 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК