Това обяви началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски

„Заболеваемостта от COVID-19  у нас се е увеличила с 94% за последните две седмици”. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица - с 46%, а на база 2 седмици – 124%. Това поставя страната ни на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи след Чехия и Унгария”, каза още той.

Връщат тежките мерки в цялата страна

„На седмо място в света сме по интензивност на нарастване на случаите, регистрирани на ден и на четвърто място в Европа по същия показател след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Министър Ангелов: Говори се за френски щам, който не се хваща с PCR тест

„С 35 на сто се е увеличил броят на хоспитализациите заради коронавирусната инфекция в столицата през последните 10 дни", обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Ситуацията безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни причини", допълни тя и посочи, че тази сутрин има над 2100 заразени с COVID-19, приети в столичните болници.

„С 36 на сто е нараснал броят на нуждаещите се от интензивно лечение. За трети пореден ден новорегистрираните заразени в София са над 1 000", припомни тя.

Има нарастване и на броя на децата, нуждаещи се от хоспитализация, както и на младите хора, които прекарват заболяването тежко. „Обсъдени са всички възможности за увеличаване на броя на леглата и те са умножени навсякъде, където е възможно”, увери още Фандъкова.

„Майките, които остават да гледат малките си деца вкъщи, ще получат финансова подкрепа”, напомни столичният кмет. Продължава отпускането на помощи и за хората в неплатен отпуск.

За децата, имащи нужда от психолози и специалисти - тези занимания ще бъдат разрешени. 

Фандъкова припомни, че кабинетите в девет ДКЦ за безплатно тестване за COVID-19 продължават да работят.

Борисов: Животът и здравето на хората са най-важни

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК