Британският вариант на коронавируса все повече се разпространява у нас

Болнични легла в София все още има. Според директора на столичната здравна инспекция проблем ще има в друга посока. "Аз съм много притеснен, не от броя на леглата. Легла има и те винаги могат да бъдат трабнсформирани. Стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват", заяви доктор Данчо Пенчев. 

Основаната причина за високата смъртност са хроничните заболявания на пациентите, смята той: "Просто хората неглижираха профилактиката, която трябва да провеждат ежегодно, и може би оттам тези съпътсващи заболявания дадоха карт бланш на  самия вирус да покаже своята уязвимост". 

Д-р Пенчев: Високата смъртност е заради неглижиране на хроничните заболявания в миналото

Междувременно британският вариант на коронавируса все повече се разпоространява у нас. В последните дни вниманието се насочи и към т.нар френския вариант, открит в област Бретан. Инфекцията е пламнала в лечебно заведение, а заразените са били 79. 

"При 8 от тях се проявява клиника на заболяването, характерна за коронавируса. Обаче някои от генетичните методи - PCR диагностиката,  не сработва при тях. Това насочва френските здравни власти да търсят мутация и  колегите от "Пастьор", на базата на секвениране, доказват нов генетичен вариант", посочва проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Нова доставка на ваксини в страната

При 8-те пациенти вирусът е доказан с други диагностични методи. На този етап новият френски вариант  не дава повод за притеснения обяснява още  директорът на Националния център по заразни и празитни болести. 

"Засега няма данни, че този вариант е по-прилепчив както британския, няма дани, че е по-смъртоносен, нищо, че пациентите са били много възрастни и са завършили фатално", категоричен е той. 

По-слабата чувствителност на някои PCR тестове се дължи на 9 мутации в шипчестия протеин, но има и тестове, които го откриват. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК