Количествата веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции

Над 33 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna и над 16 000 от ваксината на Oxford University/AstraZeneca пристигнаха у нас.

Количествата веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя Pfizer/BioNTech – 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното.

„Днес в 10:30 часа беше получена заповедта от Изпълнителната агенция по лекарствата за деблокиране на дозите на AstraZeneca. В 11 часа 10 хиляди дози от „Булбио” пристигнаха в столичната РЗИ. След това веднага на имейлите на всички общопрактикуващи лекари беше изпратено съобщение, че РЗИ дава по 30 дози на всеки лекар днес и утре до изчерпване на количествата. До момента 68 лекари  са получили 2040 дози”. Това съобщи на брифинг директорът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев.  

Общо от началото на кампанията са раздадени  21 850 на 554 общопрактикуващи лекари. До момента са получени в РЗИ 75 160 дози на AstraZeneca, от които са раздадени  65 100 на „зелени коридори” и общопрактикуващи лекари.

„Причината за преразпределението на ваксините на AstraZeneca към личните лекари е, че имаше конкретна директива да бъдат обхванати всички лица, които ще участват в избирателния процес и медиците, които ще влязат в COVID отделенията след разкриването на нови легла с оглед на покачването на случаите. Дозите на Pfizer и Moderna в момента отиват за покриване на фаза 1 и 2 и zа лицата, участващи в изборния процес”, уточни Пенчев и допълни: „ Причината трите ваксини да не се разпределят пропорционално е, че броят на РНК ваксините е изключително малък и лекарите ще могат да получат по 1 флакон, което не е рентабилно. А хората, които са в 1 и 2 фаза, са започнали имунизацията с Moderna и Pfizer и трябва да завършат този процес”.

По думите му е получено уверение, че през април регулярността на доставките на медикаментите ще бъде възстановена и ще бъдат доставени 630 000 дози от трите ваксини. Почти половината ще бъдат РНК.

„Решението за „зелените коридори” е нещо, което не се взима от РЗИ. След като има работеща електронна платформа не виждам причина да има паралелна структура, която да дублира имунизационния процес”, категоричен е директорът на столичното РЗИ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК