Ограниченията ще продължат 10 дни

Нови ограничителни мерки влизат в сила от понеделник със заповед на министъра на здравеопазването. Те ще бъдат в сила 10 дни.

ЗАТВАРЯТ И ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИНИ: Реакциите на бизнеса и мерките на държавата (ОБЗОР)

Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене. Те ще могат да предлагат единствено доставки по домовете. В хотелите храненето също ще става по стаите.

Всички ученици и студенти преминават на онлайн обучение. Затварят  детските градини и яслите.

Всички магазини с търговска площ над 300 квадратни метра също затварят. Това не се отнася за супермаркетите и хипермаркетите, които предлагат хранителни стоки.

В моловете и търговските центрове ще работят само обектите от  първа необходимост като магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, офисите на телекомуникационните оператори.

Както и при предишните затваряния- фитнесите и спортните зали отново спират работа.

Мерките засягат и културната сфера. Затварят кина, театри, музеи и библиотеки.

Собствениците на магазини не вярват, че затварянето ще продължи само 10 дни. Междувременно посетителите решиха да се възползват от последния работен ден.

„Като за последен ден мисля да напазарувам малко. Трябва да затворят моловете, но трябва да има конкретни мерки. Персоналът остава без работа”, сподели един от пазаруващите.  

Собствениците на заведенията от своя страна се притесниха, че след това затваряне няма да могат да си намерят персонал. От бизнеса настояват за протокол, по който да продължат да работят, а не да бъдат затваряни отново.

В същото време министърът на културата Боил Банов заяви, че затваряне на културния сектор само за 10 дни няма да доведе до големи последици. „10 дена не са страшни за нас, все пак целият сектор работеше, макар и с ограничен брой зрители”, поясни той.