Това сочат резултати от клинични тестове в САЩ

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи, сочат резултати от клинични тестове в САЩ, обявени от компанията и цитирани от Асошиейтед прес.

Компанията AstraZeneca съобщи, че експертите ѝ не са идентифицирали проблеми с безопасността на ваксината, включително и образуване на тромби, за което се съобщава в Европа. Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на AstraZeneca .

СЗО с нов призив за ваксинирането с AstraZeneca

Тя е разрешена за употреба в повече от 50 страни, но все още не е получила зелена светлина в САЩ. В американското изследване са участвали над 30 000 доброволци, две трети от които са приели ваксината, а останалите - плацебо.

AstraZeneca  съобщи в изявление, че ваксината ѝ срещу коронавируса е със 79 на сто ефективност при предотвратяване на симптоматично протичане на инфекцията и е 100 процента ефикасна срещу тежко протичане на болестта и нужда от хоспитализация. Изследователите казват, че ваксината е ефикасна при всички възрастови групи, включително и при по-възрастните, което не бе установено при предишни проучвания в други страни.

„Тези резултати потвърждават наблюдаваните преди”, каза Ан Фолси от медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на изследването. „Вълнуващо е, че наблюдаваме същите резултати за ефективност за пръв път и при хора над 65 години”.

ЕС заплашва да блокира износа на ваксини на AstraZeneca

Джулиан Танг, вирусолог от университета в Лестър, който не е участвал в изследването, го определя като „добра новина” за ваксината на AstraZeneca.

„Предишните тестове във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка бяха проведени по различен и непоследователен начин и се смяташе, че американският регулатор никога няма да одобри ваксината на AstraZeneca на тази база, но сега американските клинични тестове потвърждават ефективността на тази ваксина”, каза той.

Учените очакваха резултатите от проучването в САЩ с надеждата, че то ще внесе яснота по въпроса колко добре действа ваксината.

 

 

Великобритания първа одобри използването на ваксината въз основа на частични резултати от изпитания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка, според които ваксината е 70 на сто ефективна. Тези резултати бяха помрачени от грешка в производството, която доведе до това, че част от участниците получихасамо половината от първата доза. Учените отначало не признаха за тази грешка.

Възобновиха ваксинациите с AstraZeneca в Европа

След това дойдоха и други въпроси за това колко добре ваксината защитава по-възрастните хора и колко дълъг да е периодът между двете дози. Някои европейски страни, сред които Германия, Франция и Белгия, първоначално не предлагаха ваксината за възрастните си граждани и промениха решението едва, след като данните показаха, че тя предлага защита на възрастните хора.

Миналата есен американското управление по храните и лекарствата спря за шест седмици проучването на ваксината на компанията сред 30 000 американци, докато регулаторът не получи пълна информация, свързана с неврологични оплаквания от Великобритания и в крайна сметка не се установи, че няма доказателства оплакванията да са свързани с ваксината.

Повече от десет страни, предимно в Европа, миналата седмица временно прекратиха използването на ваксината на AstraZeneca след съобщенията за поява на тромбози при имунизирани. В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обяви след проучване, че ваксината не повишава риска от тромбози, но не може да се изключи, че е свързана с два много редки вида тромбози.

Борис Джонсън ще се ваксинира с AstraZeneca

Франция, Германия, Италия и други страни възстановиха имунизирането с ваксината в петък, а някои водещи политици се ваксинираха именно с нея, за да покажат, че е безопасна.

От AstraZeneca обявиха, че ще продължат да анализират данните от САЩ и че те скоро ще бъдат публикувани в научно издание.

Защитата, осигурена от ваксината на AstraZeneca  е ефективна, казват експертите, провели мащабното проучване в Съединените щати.

За момента AstraZeneca остава единственият препарат, поставян в "зелените коридори" у нас. От пунктовете отчитат по-плах интерес след подновяване на ваксинациите.

В столичното 11-то ДКЦ от 36 записани за имунизации през днешния ден са дошли само 15 човека.

„Някои са се записали в системата, че искат РНК ваксина, идват, когато разберат, че е AstraZeneca – отказват”, разказва д-р Инширах Алшарафи.

Отказите идвали най-често от по-възрастните. Елина току що е получила първата си доза от препарата на AstraZeneca. Не е имала никакви колебания дали да се ваксинира.

“Важно е хората да виждат позитивното и какво ни дава ваксината. Това е начинът да се справим”, смята тя.

В поликлиниката разполагат с над 250 дози от AstraZeneca и ще работят дори в почивните дни до изчерпване на количествата. За сметка на почти празния кабинет за ваксинации обаче този за заразени с инфекцията е пълен, отчитат лекарите.

„Над 35% се повиши броят на преминалите пациенти през нашия ковид център спрямо изминалата седмица. Хората, които предимно боледуват са хора между 25 и 50 години”, казват от лечебното заведение.

10-те дни на по-строги ограничения са достатъчни, за да има първи положителни резултати в овладяване на третата вълна, твърдят здравните власти.

„Това е най-краткият инкубационен период за развитие на вируса. Много важно е в момента тая крива, която имаме, която върви нагоре с много заразени и постъпили хора в болници, да се счупи, да стане плато и постепенно след това с допълнителни мерки да слиза надолу”, обясни д-р Бойко Пенков.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА