Старшина Тодоров разказва истории на американско момче и момиче, станали жертва на хакери

Незаконна търговия с оръжия, с хора, излъчвания на насилвания и убийства на живо – всичко това е реалност, но в така наречения DARKNET или тъмна мрежа в интернет.

Курсант от Националния военен университет проникна в нея, използвайки уменията си да не бъде проследен и създаде филм, който ще влезе в учебната програма по предмета „Национална сигурност”.

ЕС прие новата стратегия за киберсигурност

Режисьор и сценарист на филма за Тъмната мрежа е курсантът Генади Димитров. Направил е видеото, за да го сподели със свои приятели и колеги. Стигнал е доста надълбоко в „Тъмния интернет”, където е трябвало да използва своите познания, за да се защити от хакерска атака.

„Самото влизане е, чрез инсталация на друга операционна система. В моят случай използвах три. В случай, че имах пробив в системата, можех да го заснема и покажа”, разказва Генади.

В 40-минутният си филм старшина Тодоров разказва истории на американско момче и момиче, които не са успели да се защитят и са станали жертва на психологически тормоз от хакери, които пазят „Тъмния интернет”. Някои от сайтовете, в които курсанта е влязъл са били зловещи.

„Най-ме тревожи, че съществуват сайтове, като „червените стаи”. Това са сайтове, които излъчват мъчения и убийства на живо”, добавя той.

Заплащането се извършвало в непроследими криптовалути. С тях всеки може да си поръча наркотици, оръжия, наемни убийци, отвличане на хора. Виждайки филма на старшина Генади Димитров ръководството на военния университет го включва в програмата си за обучение на курсанти от всички специалности.

Нов бум на опитите за измами в интернет

„Като хора, които ще се занимават с националната сигурност, трябва да са подготвени за всичко. Ние живеем в много странни времена. Голяма част от живота ни премина в интернет. И от голямо значение е те да могат да преценяват и оценяват ситуациите. За да пазят себе си. А, пазейки себе си – пазят и държавата”, казва бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „В. Левски”.