Коментар на директора на РЗИ - Бургас Георги Паздеров

От днес в Бургас вече са в сила новите, по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-заразата. Носенето на предпазни маски на открито е вече задължително. От снощи е в сила наложеният вечерен час за лица под 18 години. За нарушителите са предвидени сериозни глоби. 

МЕРКИТЕ В БУРГАС: Вечерен час за непълнолетните и маски на открито (ЗАПОВЕД)

18 часа след влизането в сила на новите ограничения в Бургас все още има хора, които се опитват да заобиколят изискването. До новите ограничения в Бургаска област се стигна заради сериозен брой заразени с коронавируса. Днес данните сочат 965 заразени на 100 хиляди.

 

 

„Област Бургас първа пресече линията от 900 заразени на 100 000 за последните 14 дни. Днес те са около 938 на 100 000. Тази висока заболеваемост наложи по-строгите мерки”, заяви директорът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров.

„Всичко, което се случва, не е неочаквано. Това е третата вълна, която е по-голяма от втората. Трябва да се справим заедно като общество и да положим всички усилия”, каза още той.

И допълни: „Целта на всичко, което правим, е да опазим живота и здравето на хората”.

 

 

За спазването на мерките,които ще останат в сила поне до 31 март ще следят служители на РЗИ, общинска полиция и МВР. Само за две седмици в Бургас има съставени 75 акта. Нарушителите винаги имали оправдание.

"Най-вече казват, че не искат да спазват мерките. Наскоро имахме един случай на пазара в Бургас, семейство руснаци обясняват, че в България не било толкова стриктно и те нямало да носят маски и не искат. Проверките ще се извършват както досега, плюс допълнителните екипи, които ще бъдат сформирани, имам предвид за ограниченията, които се въвеждат със заповедта", обясни Веселин Василев, директор на УКОРС - Бургас.

Санкциите за физически лица, които нарушават заповедите е от 300 до 1000 лева.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК