Те бяха доставени в по-голямата част от тях

Бюлетините за парламентарния вот на 4 април тръгнаха към избирателните райони и в по-голямата част от тях бяха доставени. Те ще се съхраняват от областните администрации по места до раздаването им на общините.

Под полицейски конвой 235 000 бюлетини за вота на 4 април пристигнаха по обяд в Хасково. След разпечатването им те бяха проверени и прибрани за съхранение.

Как да гласуваме с хартиена бюлетина

Бюлетините ще бъдат съхранявани в сградата на Областната администрация в Хасково до тяхното получаване от общините. От институцията твърдят, че са взети всички необходими мерки. „След като приключим с разтоварването, залата ще бъде заключена. Тя ще бъде със СОТ и полицията ще поеме живата 24-часова охрана на помещението. Никой няма да има вариант да се докосне до тях”, заяви Митко Петров - зам.-областен управител на Хасково.

Предстои в началото на следващата седмица от там бюлетините да потеглят към всяка община в региона. „Общините от своя страна ги разпределят за всяка СИК и на 3-ти, когато се връчват изборните материали, ще бъдат раздадени на секционните избирателни комисии”, каза Веселина Тенчева - председател на РИК – Хасково.

ЦИК: Поставени под карантина и след 31 март ще могат да гласуват

За да се избегне струпване, ще бъде направен график, по който всека секционна комисия да получи бюлетините. „Неминуемо някъде ще бъдат допуснати грешки, защото цялата тази изборна администрация, която се занимава с провеждането на изборите, възлиза на хиляди души. Колкото и перфектна организация по часове и секунди да бъде създадена, неминуемо това ще доведе до струпване на хора”, допълни Веселина Тенчева.

Ден преди вота ще пристигнат и машините за гласуването.

Репортер: Димитър Иванов