Всеки желаещ можеше да даде пробно гласа си

Днес пред парламента демонстрираха как ще се гласува с машини. 

Устройствата, които ще бъдат използвани за вота на 4-ти април, бяха поставени на входа на Народното събрание. Всеки желаещ можеше да тества системата и да даде пробно вота си между 12 и 15 часа.

Демонстрацията беше организирана от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Едновременно беше извършена и проверка дали машините отчитат правилно подадените гласове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Целта е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове. 

"Проверката по удостоверяване на съответствието приключи в края на миналата седмица. Общественият съвет наблюдава част от етапите от тази проверка. Утре ще излезе окончателният доклад, който да каже дали машините съответстват на Изборния кодекс и на техническото задание на ЦИК, но при първоначалното становище бе казано, че съответстват", това каза Росица Матева, член на ЦИК.

 

 

В общо 9 600 секции ще има възможност за машинно гласуване на 4-ти април.

Какви обаче са нагласите?

Проучване на „Екзакта рисърч”, направено с общо 1005 пълнолетни лица в периода 12-20 март със собствени средства показва, че около една трета от българите биха гласували с машина.

Ето и точните данни – 28,5% от хората, които са заявили категорично намерение да гласуват, предпочитат да дадат вота си машинно. 48,5 на сто обаче избират хартията.

Данните са от национално изследване за пълнолетното население на страната, което е проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната.

 Машините за гласуване - в молове в София (ВИДЕО+СНИМКИ)