Северна Македония изпрати остра нота, българското външно министерство излезе с позиция

Битката за новия парламент създаде предпоставка за ново напрежение по оста България – Северна Македония.

Предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки доведе до остра нота от страна на Скопие. Последва и позиция на българското външно министерство, което определи клипа като „неуместен”.

„Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Македония е българска, а България е над всичко”, заявява Ангел Джамбазки в клипа.

Тези думи предизвикаха остра реакция от страна на Външното министерство на Северна Македония. В позицията се казва, че „Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз”. От Скопие допълват, че „това е в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз”. Последва и официална нота до София.

Часове по-късно, българското външно министерство се разграничиха от позицията на евродепутата с мотива, че въпросният материал е „неуместен” и България няма никакви териториални претенции към други държави.

И все пак от МВнР отбелязват, че въпросният клип идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония около последното дипломатическо напрежение. 

„Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече „реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия”.

Въпреки острата реакция, евродепутатът е категоричен, че няма да свали клипа.

„Реакцията на българското външно министерство е нормална и очаквана, там няма никаква изненада. Реакцията на правителството на Северна Македония е разбираема, защото те са в паника. Стана ясно съвсем наскоро, че това правителство плаща за черни статии срещу България. Това е огромен скандал”, коментира Джамбазки.

Зад него застана и вицепремиерът Красимир Каракачанов. В официална позиция той се обърна към Скопие с думите „Не търсете скандала другаде, при Вас е, „колеги”.

И допълни позицията си с поговорката „Крадецът вика: Дръжте крадеца”.