Биот бе задържан в момент, в който предава флашка с документи на руски дипломат

Италианският капитан от военноморските сили, обвинен, че е предал класифицирана информация на Русия, казва, че не е имал достъп до никакви сведения, които биха компрометирали сигурността или стратегическите операции на Италия или НАТО, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговия адвокат.

Италия е изгонила двама руски граждани по подозрения в шпионаж

Роберто Де Вита се е срещнал с капитан Валтер Биот в римския затвор, в който той се намира по обвинения в шпионаж. Биот бе задържан във вторник при специална операция в момент, в който предавал флашка с 181 документи на дипломат от руското посолство в Рим в замяна на 5000 евро. Италия изгони въпросния дипломат и друг дипломат от посолството на Русия заради "крайно сериозен враждебен акт", както каза външният министър Луиджи Ди Майо.

Италианският капитан продал военни тайни на Русия заради "безпаричие"

Адвокатът на Биот казва, че първоначално клиентът му отказвал да отговаря на въпроси на разпитващи го прокурори, но после разказал своята версия на събитията и пояснил, че предадените от него документи можели да се придобият и от друг източник и били с малко или оскъдно значение. Роднини на Биот вече казаха, че той е имал финансови трудности, но подчертаха, че той никога не би предал страната си.

 

Редактор:
Източник: БТА