Коментар на проф. д-р Ивона Даскалова

„Хората, които имат диабет трябва стриктно да спазват мерките за безопасност. Те са по-уязвими при заразяване с COVID-19 особено, ако са декомпенсирани или поддържат лош гликемичен контрол. По-уязвими са и защото много от тях имах сърдечно-съдови проблеми, вторият тип пък имат изразена инсулинова резистентност”. Това заяви началникът на клиниката по „Ендокринологията и болестите по обмяната“ във ВМА проф. д-р Ивона Даскалова.

По думите й при първата вълна на COVID-19 са констатирани случаи на пациенти с високи стойности на кръвната захар, за които не е имало никакви данни, че са боледували от захарен диабет.

Отново нисък процент на положителните проби за COVID-19 за ден

„Обсъждахме с проф. Мутафчийски дали това се дължи на факта, че 50 процента от болните със захарен диабет не са диагностицирани, дали се дължи на метаболитния синдром и т.н. Важно е да отбележа, че констатирахме високи стойности на кръвната захар при приемането им, преди започването на кортикостероидната терапия. Знаем, че след като се започне тя, може да има повишаване на кръвната захар. Затова с проф. Мутафчийски решихме, че трябва непрекъснато да проследяваме кръвната захар и да прилагаме лечение, независимо, че те не са били диагностицирани със захарен диабет”, обясни още Даскалова.

И допълни: „Продължаваме наблюдението си над тези пациенти. На медиците от ВМА им трябва още малко време да установят дали точно вирусът е причината за нарушенията на глюкозния метаболизъм”.

Тя обясни, че в последния месец в клиниката имат много случаи на хоспитализирани болни и в много тежко състояние. „Болните с коронавирус винаги са били сериозно болни”, предупреди Даскалова.

„Много важно е лечението на пациентите да започне рано. Всички пациенти, които отлагат лечението си, прекарват заболяването много по-тежко”, категорична бе тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК