Границата между Испания и Португалия остава затворена

Португалия удължи днес рестрикциите за туристи за преминаване през границите на страната. Удължаването е до 15 април. Мярката бе въведена първо в края на януари, предаде Франс прес.
Съгласувано с Испания Португалия реши да продължи проверките по сухопътните и водните граници между двете страни до края на 15 април, обяви португалското правителство.

Железопътният транспорт между двете страни също е временно преустановен. Мярката обаче не се прилага за транспортирането на стоки, за трансграничните работници и за службите за спешна помощ. Мярката не пречи и в страната да се завръщат португалски граждани или хора, които имат разрешително за престой, нито пък пречи страната да напускат чужди граждани.

След два месеца на локдаун Португалия започна в средата на март поетапно излизане от изолацията. То продължава в понеделник с отваряне на музеите, на гимназиите и на терасите на кафенетата.

Португалия въведе предварителна електронна регистрация за пристигащите от България

След антирекорд от близо 16 500 нови случая на зараза ежедневно в края на януари, ситуацията в Португалия се подобри много. Според официалната равносметка от днес за последното денонощие в страната са регистрирани 4 починали от COVID-19 и 193 нови случая на зараза.

Португалските власти обаче остават предпазливи и тази фаза на излизане от изолацията продължава до май месец. Властите запазиха ограниченията за пътниците, идващи в страната. Полетите с Бразилия и Обединеното кралство остават временно преустановени, за да се спре разпространението на новите варианти на вируса.

Нови по-строги мерки във Франция, Испания и Португалия

А пътниците, идващи в страната по суша от държави, където случаите на зараза са равни или са над 500 на 100 000 души, като например Франция, Италия, Полша или Швеция, трябва да се поставят в изолация за 14 дни след пристигането си. Това е в сила и за граждани на Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка, допълва Ройтерс.

Източник: БТА