ГЕРБ печели вота

Според данните на ЦИК към 6 април, при обработени 98.93 на сто от протоколите, ГЕРБ е първа политическа сила с 26.14%. Второто място е за Слави Трифонов и партията „Има такъв народ”, те получават 17.73 на сто от гласовете на българите.

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

Трета е БСП с 15.02 %. Четвъртото и петото място са съответно за ДПС с 10.34% и „Демократична България” с 9.52%.

„Изправи се! Мутри вън!” също успя да премине бариерата за влизане в новия парламент и заема шестото място с 4.74%.

Всички протоколи се проверяват повторно.

Към 10 ч. в ЦИК бяха пристигнали избирателните комисии от Враца и Хасково, очакват се Монтана и Кърджали.

Към 11 ч. повече от половината от комисиите вече са пристигнали в ЦИК.

Има такива, които още не са пристигнали, но се очакват, а други още се обработват.

ГЕРБ е спечелил 24 избирателни района, ДПС -  3, "Демократична България" – 2 (в София – 23-ти МИР, 24-ти МИР) БСП в Русе, "Има такъв народ" в Ямбол.

Около 30 % са грешните протоколи по неофициална информация. В четвъртък се очакват официални резултати. Имената на депутатите ще разберем в събота.

Най-категорични в избора си са били избирателите в Кърджали, от които 62% са предпочели ДПС. В Плевен и Русе разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ” е много малка. 

Обработени са 100.00% от протоколите от чужбина. Около 100 700 души са гласували, има един или два върнати протокола заради неточности. Най-много гласове зад граница е получила партията "Има такъв народ" - 30.75%. Втори са "Демократична България" с 17.56%. Трети се нареждат ДПС с 13.17%. Следвани от ГЕРБ и „Възраждане”. БСП са на шеста позиция.  

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

Коалицията ГЕРБ/СДС е получила 8.66% от гласовете зад граница, а БСП - 6.52%. Повече гласове от левицата е получила партията "Възраждане" - 7.42%. След тях се нареждат БНО с 5.26%, "Изправи се! Мутри вън!" с 4.24%  и ВМРО с 1.57%. Данните са към 17.00 часа.

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

 

Последни данни от агенция „Галъп” при 100 процента паралелно преброяване. Първите две места. Победител е коалицията ГЕРБ-СДС с 25.2 процента. Второто място остава за новия политически играч "Има такъв народ". Те събират 17.5 на сто от гласовете. Партията на Слави Трифонов увеличава преднината си пред третия в класацията - БСП.  За социалистите са пуснали бюлетина 15.2% от отишлите до урните. Веднага след тях е ДПС с резултат 11 на сто. Така изглежда челната четворка. Ето и следващите под тях.

За „Демократична България” са гласували 10.5 процента от избирателите. Шестата формация, която гарантирано ще има свои депутати е "Изправи се! Мутри вън!". Те събират 4.9 на сто от вота. Данните на „Галъп”, на база 100 процента паралелно преброяване, нареждат ВМРО на седмо място с 4 на сто от вота. Това гарантира място в парламента. Всички останали партии са с резултат под 4-те процента и на този етап няма да изпратят депутати в 45-тото Народно събрание.

Поглед към цялостната картина - ГЕРБ, следвани от "Има такъв народ". Засега трети са БСП. Четвъртата позиция е за ДПС. Петата - за  Демократична България. Според данните на „Галъп” депутати ще имат още формациите "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО.  Избирателите, зачертали опцията "Не подкрепям никого”, са 1.5 на сто.

Слави Трифонов със симптоми на COVID-19

Борисов: Печелим парламентарни избори за пети пореден път (ВИДЕО)

 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК