Той е пострадал при катастрофа

Пилот от военновъздушните сили се нуждае от помощ, за да може да лети отново. След тежък инцидент на пътя и десетки операции едната му ръка все още е неподвижна. Затова колеги на старши лейтенант Димов от авиобаза „Враждебна” и негови приятели започнаха кампания.

Две години след като се дипломира във Висшето военновъздушно училище Здравко Димов става част от 16 авиационна транспортна група. Задачата му е да пилотира самолет, като изпълнява различни задачи по транспортирането на малки делегации. До средата на октомври миналата година, когато в един миг - на връщане от работа, всичко се променя.

„Той се удря с мотора си в кола. При удара, среща автомобила с част от тялото и силата, която се връща в обратна посока, обръща сърцето от лявата на дясната страна. След което е извършена много спешна медицинска интервенция. Това е вторият случай, който е успешен и сърцето се връща в лявата част”, обясни кап. Николай Калайджиев.

Животът на 29-годишния старши лейтенант Димов спасяват в „Пирогов”. След две седмици медикаментоза кома, той отново отваря очи. Лявата му ръка обаче не се движи. През следващите месеци пилотът претърпява още интервенции на други места за възстановяване на нервната проводимост - за жалост, неуспешни.

„Най-реалистичните шансове се дават от германска клиника, която е специализирана точно в такъв вид операции”, каза майор Добрин Иванов.

„Немската клиника предлага да се извършат минимум две операции. Те са на стойност 25 000 евро всяка една. Трябва да се присади нерв”, добави кап. Георги Пъшев.

Това е сума, с която семейството на летеца не разполага. Колеги и приятели успяват да съберат половината, но се нуждаят и от малко чужда помощ, за видят отново 29-годишния си колега на работното му място - в кабината на самолета.

Ако искате да помогнете, данните на сметката са:

Дарителска сметка: BG43 UNCR 7000 1524 3579 82.

Банка: УниКредит Булбанк АД

Титуляр: Здравко Любомиров Димов