Темата за съдбата на Корнелия Нинова продължава да разделя "Позитано" 20

БСП продължава да води битки на вътрешните фронтове. В последните дни знакови социалисти отправиха критики към лидера Корнелия Нинова, заради готовността за подкрепа към "Има такъв народ". На другия полюс са близките до нея.

Броени дни преди Националния съвет на партията, темата за съдбата на Корнелия Нинова продължава да разделя "Позитано" 20.  Веднага след вота на 4 април тя призна тежкия удар от изборите, но категорична, че остава на поста си. Вина за резултатите реално пое  Изпълнителното бюро на партията като депозира оттеглянето си.

Националният съвет на БСП се събира на 17 април

„След този резултат тя не просто трябва да подаде оставка, тя трябва да се извини. Няма как да мине номерът с Изпълнителното бюро”, смята Кирил Добрев – член на Националния съвет на БСП.

За близките до нея, това ще е излишно

„Само преди няколко месеца Корнелия Нинова беше избрана с над 80% процента от гласовете на членовете на БСП, в момента трябва да повтаряме същото упражнение ли”, пита Александър Симов.

Бившият втори в партията Кирил Добрев очерта какви качества според него трябва да има евентуалния нов първи.

„Трябва да бъде избран човек, който партията обича и който той обича партията. Такива хора има, той трябва да е зам.-председател и да изведе БСП през тежките месеци, които очакваме”, допълва Добрев.

Самият той обаче не би се изправил в нова битка с Нинова. По-умерените мнения са за незабавен Конгрес на социалистите, и там да се дискутира има ли нужда от ново ръководство.

Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

„За необходимостта от оставки в този момент – кои, на колко, на всички на един, на двама, на бюро и т.н”, смята Калоян Паргов.

Различията не липсват и за причините за третото място на БСП на изборите. Партийци виждат загуба на избиратели заради липсата до момента на подкрепа за втори мандат на Румен Радев.

„Аз смятам, че 98% от членовете на БСП стоят зад Румен Радев, така че този въпрос трябва да бъде изчистен и ще бъде изчистен в следващите дни”, допълва Симов.

Тепърва предстои да се търси консенсус в партията за това да бъде ли подкрепено правителство на „Има такъв народ”  или не.