„Медицински надзор” започва проверка по случая

43-годишен мъж от София, който имал симптоми на COVID-19, е починал, защото от Спешна помощ не се отзовали навреме на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев.

Жената звъняла пет пъти на телефон 112, като обяснявала, че синът й е висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя имала положителен PCR тест. Екип обаче така и не отишъл на адреса.

На следващата сутрин мъжът издъхнал. Тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта. 

„На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 ч. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся такава на следващата сутрин между 7 и 8 часа”, разказва майката на Станислав – Евгения Илиева.

 

 

Тя добавя, че състоянието на мъжа било променливо, но до сутринта той вече бил изключително зле.

„Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката се качи на етажа, синът ми вече нямаше пулс”, добавя майката.

Станислав е получил масивен кръвоизлив преди години. Тогава бил спасен и не е имал допълнителни проблеми.

Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той обаче също не дошъл на посещение у тях.

„Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма”, казва Евгения.

 

 

Спешна помощ коментираха случая в ефира на NOVA:

„Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повечето неща, които госпожата каза. Липсва обаче запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”, казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато и този е бил определен като спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителната агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК